VZP se potýká se ztrátou klientů i zisků, přesto zůstává jedničkou

Praha – Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) ubývají klienti. Loni přišla o 168 tisíc pojištěnců, tedy o stovku více než plánovala. I to je jeden z důvodů, proč loni prodělala 6,65 miliardy korun. Celkové příjmy české jedničky na trhu tak poklesly o 1,6 procenta. Podle vedení za výsledky společnosti stojí i převaha státních pojištěnců, za které dostává méně peněz. O hospodaření VZP dnes píše deník E15.

Soukromé pojišťovny kradou nejlukrativnější klienty

Masivní odchod klientů VZP prý způsobují soukromí hráči na trhu. Jde především o pojišťovny Média a ZP Agel podnikatele Tomáše Chrenka, která se během loňského roku spolu s Hutnickou zdravotní pojišťovnou a ČNZP transformovala do České průmyslové zdravotní pojišťovny. Soukromí konkurenti navíc odlákávají VZP lukrativnější pojištěnce. K jiným pojišťovnám odešlo totiž nejvíce lidí ve věkových skupinách do 39 let.

K VZP se loni naopak přihlásilo pouhých 24 tisíc lidí. Největší část tvořily nejmladší děti. VZP tak proti svému očekávání eviduje více lidí, za něž platí pojistky stát. Loni jich bylo i vlivem nárůstu nezaměstnanosti 3,7 milionu a na celkovém počtu zákazníků se podíleli skoro šedesáti procenty. Zaměstnavatelé odvádějí za své pracovníky v průměru 2711 korun, kdežto stát jen 677 korun.

Ke všem problémům Všeobecná zdravotní pojišťovna navíc stále bojuje s dluhy na pojistném, které loni zůstaly na úrovni předchozího roku v částce více než 30 miliard korun. I přesto však zůstává pojišťovna jedničkou na tuzemském trhu s velkým náskokem. Je u ní pojištěno 6,32 milionu lidí.

Problémy v ekonomice přinášejí pojišťovnám výrazně méně peněz

Kromě VZP působí na českém trhu dalších osm nestátních zdravotních pojišťoven, takzvaných zaměstnaneckých. Všechny tyto pojišťovny mají dohromady necelé čtyři miliony klientů. Tři největší přitom loni zaznamenaly nárůst klientů v řádu jednotek procent. Druhou největší pojišťovnou je Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) s 1,12 milionu klientů. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna se 730 tisíci lidmi drží třetí příčku, Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) je s 684 tisíci klientů čtvrtá.

Podobně jako VZP i soukromé zdravotní pojišťovny bojují s rostoucím počtem státních pojištěnců. Například OZP těchto osob eviduje 56,4 procenta, ZPMV 54,3 procenta. Jejich pozvolný nárůst je dán hlavně stárnutím populace.