V Praze jde o peníze až v první řadě

Praha – Politickým stranám, které se stále handrkují o pražskou radnici, nejde možná ani tolik o politické body. Město je totiž zákazníkem, jenž dobře platí i ve zlých časech. Medvěd, který se na Mariánském náměstí každý rok porcuje, šplhá do desítek miliard. A ne nadarmo se dosluhující primátor Pavel Bém chlubí, že Praha prožívá největší rozmach od roku 1945. Metropole tak sice patří mezi 12 nejbohatších regionů Evropské unie, nicméně kvůli místním poměrům za to zaplatila vysokou cenu. „Je tady řada podezření na korupční jednání, na propojení byznysu a politiky, na předražování zakázek i na vymýšlení zakázek, které nemají vůbec žádný smysl,“ dokládá obraz Prahy David Ondráčka z Transparency International.

Markéta Reedová /VV/, bývalá zastupitelka

„Celkově se hraje o 44 miliard, to je rozpočet hlavního města Prahy a velká část je realizována právě prostřednictvím veřejných zakázek.“

Nová městská rada tak má pod palcem i obří tendry, které jsou buď na spadnutí, nebo se rozjely už těsně před volbami. Mezi ně patří i dvě IT zakázky za 650 milionů korun, dostavba metra A za 3,3 miliardy nebo výstavba čističky odpadních vod za 6 miliard korun. Nelze opomenout ani změnu územního plánu. Ve městě jsou totiž kilometry lukrativních pozemků. Pokud by se na nich mohlo stavět, jejich cena vylétne raketově vzhůru. A nejde o pozemky ledajaké – jedná se například o podolské louky Bémova kamaráda, podnikatele Romana Janouška. V návrhu nového územního plánu se totiž náhle proměnily na stavební parcely, tedy s hodnotou až 36násobně vyšší. Nový územní plán má zastupitelstvo schválit do konce roku 2012. 

Reportáž Nory Fridrichové (zdroj: ČT24)

Jiří Witzany /SNK-ED/, bývalý pražský zastupitel

„Když se změní územní plán z orné půdy na stavební pozemky, tak to je obrovský finanční přínos, a tudíž ten lobbistický korupční tlak na pražskou radnici je velký.“

Čerstvá majetková přiznání pražských zastupitelů za rok 2009 ale ukazují, že v pražské komunální politice nejde zdaleka jen o tendry. Díky zastupitelům sedícím v tzv. kontrolních orgánech městských společností se loni klub milionářů rozrostl o další členy.

Z obyčejných zastupitelů milionáři

Ondřej Pecha, zastupitel ODS.
Člen dozorčí rady TC Praha - 64 975 Kč.
Člen dozorčí rady P. P Holding - 380 030 Kč.
Člen dozorčí rady Pražská plynárenská - 1 340 215 Kč.
Dohromady 1 785 220 korun.

Sám Ondřej Pecha s tím nemá problém. Finanční odměna je podle něj adekvátní práci, jakou v těchto orgánech vykonává.

Petr Hulinský, zastupitel ČSSD
Člen dozorčí rady PRE Distribuce - 1 420 500 Kč.
Předseda dozorčí rady Pražská energetika - 1 692 800 Kč.
Předseda představenstva Pražská teplárenská - 3 619 250 Kč
Dohromady: 6 732 550 Kč.

Hulinský v přiznání uvedl jen funkce, příjmy vynechal. Hospodářské noviny mu je sečetly z výročních zpráv společností. Sám zastupitel pobýval celý týden na Floridě, jeho vyjádření se nám tak nepovedlo získat.

O Prahu teď bojují tři politické strany. Vítězná TOP 09 s druhou ODS a třetí ČSSD. Spekulace o modro-oranžové koalici posiluje fakt, že občanští a sociální demokraté se v Praze uměli dohodnout vždycky. Svědčí o tom i počet teplých míst pro opoziční zastupitele v městských firmách. „Vidíme, že ta kontrolní role je velmi výnosná. Pak se ale můžeme ptát, jestli tu kontrolní roli tito opoziční zastupitelé plní tak, jak by měli,“ komentuje pražské poměry Kateřina Eliášová z Aktuálně.cz.

Lídr sociálnědemokratické kandidátky Jiří Dienstbier mladší není se stávajícím stavem spokojen: „Asi není příliš obhajitelé, aby politici měli mnohamilionové příjmy za členství v orgánech právnických osob, kde má město, stát nebo kraj svůj podíl.“ TOP 09 teď přišla s přísným návrhem. Do návrhu případné koaliční smlouvy s ODS vtělila záludný dodatek, který by povoloval maximálně jen jednu dozorčí radu, nikoliv už tedy i představenstva, a maximálně za 30 tisíc měsíčně.

Jste pro milionové částky členům politických stran?

Bohuslav Svoboda (ODS) pro ČT: „Otázka, která je mi v tuto chvíli kladená, je otázka, na kterou neumím odpovědět. Já musím vědět, kolik hodin to představuje, jak veliká je to práce, jak veliká jsou tam rizika.“

  • Rudolf Blažek a Petr Hulinský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2056/205523.jpg
  • Ondřej Pecha (ODS) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2084/208390.jpg
  • Petr Hulinský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2053/205269.jpg
  • Jiří Dienstbier ml. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2084/208389.jpg