Nečas: Vláda vydírání odborů ustoupit nemůže

Praha – Ani tváří v tvář celodenní stávce státních zaměstnanců nemůže vláda ustoupit požadavkům odborů, kterým se nelíbí snižování platů ve veřejném sektoru o 10 procent a úpravy mzdových tarifů státních zaměstnanců. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by to ohrozilo sestavování rozpočtu na příští rok, jehož parametry už schválili v prvním čtení poslanci a se kterými se už nemůže hýbat. Kdyby se Česko nezavázalo k úsporám, vedlo by to ke zhoršení jeho ratingu, a tím k nárůstu úroků, které země platí ze svých dluhů. Ve finále by na to doplatili všichni zaměstnanci v České republice. „Je to povinnost a sociální nutnost zkrotit deficity veřejných financí a jít cestou úspor ve veřejných rozpočtech,“ prohlásil premiér.

V Česku se zřejmě schyluje k jednomu z největších protestů od roku 1989. Odbory tvrdí, že je k tomu dohnala vláda svou neochotou jednat a dělat kompromisy. „Já chci zdůraznit, že členové vlády i já jsme osobně strávili jednáním s představiteli odborových svazů, kteří zastupují pracovníky veřejného sektoru, mnoho a mnoho hodin. Nabízeli jsme celou řadu kompromisů, byli jsme připraveni další hodiny tímto jednáním strávit. Bohužel postoj představitelů odborových svazů byl takový, že budou-li nějaké změny, tak je to pro ně nepřijatelné,“ bránil svůj kabinet Nečas, podle kterého odbory smetly ze stolu všechny kompromisy, s nimiž vláda přišla.

Premiér dále zdůraznil, že ministři jsou připraveni s odbory jednat, nehodlají kvůli neshodě nad úsporami utnout sociální dialog úplně. Představitelé odborů podle něj nicméně musí pochopit, že bez úspor se Česká republika neobejde, jsou totiž nutností vyplývající ze současné hospodářské situace. Mnohé další země byly nuceny sáhnout na platy státních zaměstnanců mnohem razantněji. Například v Řecku klesl objem prostředků určených na mzdové účely o 20 procent, Velká Británie z platů v některých resortech ukousla až čtvrtinu. „Kdybychom nesnížili objem platů ve veřejném sektoru, byli bychom v podstatě jedinou výjimkou,“ podotkl Nečas.

Brífink premiéra Petra Nečase (zdroj: ČT24)

Veřejný sektor si žije nad poměry

„I veřejný sektor musí dýchat s ekonomikou. Není to žádný izolovaný ostrůvek, který si může žít nezávisle na stavu ekonomiky,“ řekl Nečas.

Podle Nečase se na počtu zaměstnanců ve veřejném sektoru nijak nepodepsala krize. Zatímco v soukromém sektoru pracovalo v důsledku propadu hospodářství ve 2. čtvrtletí letošního roku o 84 tisíc lidí méně než před rokem, ve veřejném sektoru se nešetřilo, naopak v něm našlo práci zhruba dalších 6 tisíc lidí. To premiér považuje za nezdravé. „Dnes se tak rozevřely nůžky v platu v soukromém a veřejném sektoru, že medián platu, medián je hodnota, kdy alespoň polovina zaměstnanců má tento plat anebo vyšší, je ve veřejném sektoru o 2 tisíce korun vyšší,“ upozornil Nečas.

Vláda podle něj nátlaku odborů ustoupit nemůže. Škrty jsou nevyhnutelné i za cenu, že Česko bude muset přestát vlnu protestů. „Všichni zaměstnanci v této zemi by doplatili na to, kdyby vláda ustoupila, protože by to vedlo ke zhoršení postavení České republiky na finančních trzích, ke zhoršení ratingu, ke zvýšení veřejné služby,“ zdůraznil Nečas.

Odborníci dávají vládě za pravdu

„Platy jsou tak velkou položkou v rámci celého státního rozpočtu, že není možné šetřit bez snížení této položky,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Česko se tak stávce zřejmě nevyhne. Odbory ji naplánovaly na 8. prosince, policisté a hasiči, kteří nemohou stávkovat, pak dají svůj nesouhlas najevo protesty plánovanými na 15. prosince. Předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula navíc varoval, že pokud vláda požadavkům odborů neustoupí, budou protesty gradovat. Spekuluje se proto o hrozbě generální stávky.

Pavel Sobíšek
Zdroj: ČT24