Obama v Indii proti nezaměstnanosti v USA

Dillí – Americký prezident Barack Obama má za sebou návštěvu Indie – země, kterou považuje za svého hlavního spojence a přirozeného partnera v regionu. Návštěva nebyla přínosná jen politicky, na své si přišli také zástupci amerických firem, kteří Obamu doprovázeli. Podařilo se jim dojednat kontrakty za více než 14,9 miliardy dolarů. To ve Spojených státech, které se v důsledku hospodářské krize potýkají s vysokou nezaměstnaností, vytvoří přes 53 tisíc nových pracovních míst.

Obama chce americkou ekonomiku nastartovat zvýšením dovozu. Do Indie proto s sebou vzal zástupce asi 250 amerických firem. Na své si přišel třeba výrobce letadel Boeing, který s indickými partnery uzavřel kontrakt v hodnotě 6,8 miliardy dolarů. Koncern General Electric (GE) si zase veze domů smlouvy ve výši 1,6 miliardy USD. Indickému ministerstvu železnic v následující dekádě pošle tisícovky dieslových lokomotiv.

Přesto se řada Američanů spolupráce s Indií bojí, levná indická pracovní síla pro ně totiž představuje nebezpečnou konkurenci na pracovním trhu. „Chtěl bych být schopen říci americkému lidu, až budu dotázán, proč trávím tolik času v Indii, když nám berou pracovní místa, vlastně toto: Právě vytvořili v USA 50 tisíc pracovních míst. A to je to, proč bychom se neměli upínat k ochranářským opatřením. Neměli bychom si myslet, že to je jen jednosměrka,“ prohlásil Obama.

Obama v Indii (zdroj: ČT24)

Obama považuje Indii za trh budoucnosti. Přestává být jen jednou z mnoha zemí třetího světa a začíná být významným trhem, na kterém mohou americké firmy prodávat své výrobky. „O Indii stále panuje předsudek jako o zemi klientských center a zázemí firem, které ničí americké pracovní příležitosti. Tyto staré stereotypy a obavy ale přehlížejí realitu dneška,“ dodal americký prezident.

A smysl v oboustranné spolupráci, která pomůže nastartovat skomírající ekonomiku Spojených států, vidí i Indové. „Je v zájmu světa, aby ekonomika Spojených států začala rychle růst a my bychom se měli pokusit jí k tomu dopomoct jakýmikoliv prostředky,“ řekl indický premiér Manmohan Singh.

Obchodní výměna mezi Indií a USA se dnes pohybuje v řádu desítek miliard dolarů ročně, což je asi desetina obchodu Ameriky s Čínou nebo Evropskou unií. Obama proto chce uvolnit kontroly vývozu citlivých technologií do Indie, a tím prohloubit vazby mezi oběma zeměmi. Indie si navíc ve svém regionu neustále klade ambice překonat Čínu, nebo se jí aspoň vyrovnat, říká Zdeněk Štipl z Ústavu jižní a centrální Asie Filosofické fakulty UK.

Americký prezident Barack Obama si prohlíží indickou čestnou stráž.
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP