Socialistická ekonomika skřípe - Kuba už chystá reformy

Havana – Státem řízená kubánská ekonomika se zřejmě nevyhne zásadním reformám. Právě jejich příprava má být jediným tématem vůbec prvního sjezdu kubánské komunistické strany po třinácti letech. Ten by se měl konat v polovině příštího dubna. Kubánský prezident Raúl Castro oznámil jeho svolání po schůzce se svým venezuelským protějškem Hugem Chávezem. Obě země slaví deset let trvající socialistickou alianci.

Sjezdů komunistické strany vedení Kuby tradičně využívá k oznámení velkých politických změn. Původně se měly konat každých pět let, ale termín byl několikrát odložen kvůli změně ve vedení státu a ekonomickým problémům.

„Šestý sjezd strany se soustředí na řešení našich ekonomických problémů,“ prohlásil Castro v pondělí večer místního času s tím, že účastníci budou mít za úkol přijetí zásadní modernizaci kubánského ekonomického modelu a nových cest pro ekonomickou a sociální politiku strany.

Kuba a Venezuela oslavily deset let trvající socialistickou alianci (zdroj: ČT24)

Kuba se kvůli státnímu neefektivnímu hospodářství potýká s těžkou ekonomickou krizí. Tu ještě umocnil propad cen niklu, který je hlavním exportním artiklem, a pokles turistického ruchu. Ekonomický rozvoj Kuby navíc nadále brzdí bezmála půlstoletí trvající obchodní embargo ze strany Spojených států.

Pomoct má Chávez i noví „podnikatelé“

Současný kubánský prezident Raúl Castro se snaží povolit otěže ekonomiky, která je dodnes pod téměř úplnou kontrolou státu, už od svého nástupu do úřadu, ve kterém před čtyřmi lety vystřídal svého bratra Fidela. Letos v polovině září Kuba oznámila, že uvolní půl milionu lidí ze státního sektoru a převede je do soukromé sféry. Později zveřejnila seznam 178 povolání od provozovatelů restaurací přes řidiče taxi po organizátory oslav, v nichž se bude smět podnikat. Jsou to nejvýraznější ekonomické změny na ostrově od začátku 90. let.

K oživení skomírající kubánské ekonomiky by ale měla přispět i těsnější spolupráce s Venezuelou. Venezuelský prezident slíbil při příležitosti desetiletého výročí socialistické aliance pravidelné dodávky ropy do Havany na dalších 10 let. Obě země chtějí také víc podporovat levicové vlády v Latinské Americe a tím snížit vliv Spojených států v tomto regionu.

Už dnes je Venezuela největším obchodním partnerem Kuby. Na „ostrov svobody“ dodává ropu za zvýhodněné ceny výměnou za tisíce kubánských zdravotníků, kteří působí ve Venezuele.

Havana
Zdroj: ČT24