Místo slibných výdělků třicetitisícová pokuta

Praha - Sehnat práci je čím dál těžší. Možná už jste to také někdy zažili. Reagujete na každý inzerát, rozesíláte životopisy na všechny strany. Většina z nich je bez odpovědi. Občas vás přece jen alespoň pozvou na pohovor a pak jen obdržíte stručnou zprávu: dali jsme přednost jinému uchazeči. Pak k vám domů konečně jednou přijde firma s nabídkou spolupráce, úžasných výdělků a skvělých výhod. A vy se zaradujete a na místě jim odkýváte prakticky cokoliv. Ale pozor. Ne všechny firmy jsou seriózní a může se stát, že zjistíte, že spolupráce byla výhodná pouze pro firmu a vy jste jenom prodělali.

Vlasta Škrháková marně shání práci už dva roky. Letos v květnu jí její známá nabídla možnost přivýdělku. „Neuvedla žádné jméno společnosti ani o jakou práci se jedná,“ vylíčila paní Škrháková. „Jenom mi řekla, že se jedná o českou firmu, seriózní firmu, že s nima spolupracuje už dlouho, problémy s nima nemá a vydělává slušné peníze,“ dodala.

Za čtrnáct dní přijeli k paní Škrhákové zástupci firmy Drive Consulting se svou prezentací a začali vysvětlovat, jak si s nimi jejich člen může vydělat. „První peníze byly za získávání nových členů,“ uvedla Vlasta Škrháková. Další možností výdělku byl nákup a prodej zboží. Zástupci společnosti tvrdili, že mají své dodavatele, u kterých získávají velké množstevní slevy. „Že jakoukoli poptávku e-mailem zašlu, na tu mi odpoví, jejich pracovníci zboží seženou a já je pak můžu buď použít pro sebe a výrazně ušetřit, nebo prodat dál a tím vydělávat,“ upřesnila Škrháková.

„Když jsem se při řeči zmínila, že jsem účetní, a že to je práce, která mě baví, tak mi řekli to je dobře, můžete pracovat pro naše lidi, pro naši firmu, budete mít tolik práce, že nebudete stíhat,“ sdělila dále. Firma navíc slibovala i řadu výhod, například peníze na dovolenou podle počtu získaných členů nebo slevy na benzín. „Protože jsem byla bez práce, tak jsem se chytala každé nitky. A jejich nabídka mě upoutala. Vlastně jsem získala takovou naději, že budu mít práci, která mě baví,“ popsala své pocity paní Vlasta.

Za zahájení spolupráce poplatek 36 tisíc

A tak podepsala smlouvu a zaplatila registrační poplatek 36 tisíc korun. Protože v podmínkách smlouvy stojí, že každý spolupracovník musí čtvrtletně odebírat zboží za 3 600 korun, začala zboží objednávat. Nejprve pro sebe a pro svou rodinu. „Zadala jsem poptávku na stan a na to vlastně jako jediné mi přišla odpověd mailem, že moje poptávka bude do několika hodin vyřízena. Čekala jsem několik hodin, několik dnů, poptávka vyřízena nebyla. Tak jako ostatní, které jsem zadala, na ty už neodpověděli vůbec,“ vylíčila svou zkušenost.

Paní Škrháková chtěla ještě koupit pračku, brusku a prodat byt. I to prý firma umí a má i své makléře. Jenže žádný nákup zboží se neuskutečnil, z účetnictví také nic nebylo a nikdo z firmy od té doby nezvedal telefon. Na radu advokátky paní Škrháková odstoupila od smlouvy. A firma konečně reagovala. Poslala fakturu na 36 tisíc.

„Paní Škrháková se zavázala ve smlouvě k určitým odběrům a ty neplnila. Pokud bychom měli fakturovat náš nárok v plné výši, tak ta částka bude ještě daleko vyšší,“ uvedl jednatel společnosti Drive Consulting Josef Fändrich. „Naše společnost obchoduje velice zdárně, snažíme se, aby ta nabídka byla hodně zajímavá, tzn. v podstatě od špendlíků až po lokomotivy, ale v těchto případech šlo o poptávky, které nejsme schopni zajistit,“ doplnil Fändrich. Paní Škrháková nechtěla koupit ani špendlíky ani lokomotivu. A že by sehnat stan bylo tak složité?

Poslední slovo bude muset mít soud

Právníci na to mají odlišný názor. „Paní Škrháková odstoupila od této smlouvy, protože jí nebylo umožněno odebírat zboží. Což je zcela v souladu se smlouvou a proto paní Škrháková není povinna platit společnosti Drive Consulting žádnou smluvní pokutu,“ uvedl advokát Pavel Nastis. Naopak, v případě odstoupení od smlouvy je společnost povinna vrátit registrační poplatek. To ale firma odmítá.

„Ta smlouva je postavena jednostranně ve prospěch společnosti, má znaky určitého typu obchodu, které se nazývá letadlo, což je v podstatě postaveno pouze na principu shánění nových a dalších zákazníků, kteří přinášejí do společnosti zisk tím, že platí poměrně vysoké registrační poplatky,“ upozornil mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Jan Votočka.

Takzvané letadlo je nedovolená činnost a tak paní Škrháková nakonec podala trestní oznámení. Je to totiž jediná možnost jak se může dostat zpět ke svým penězům. Orgány činné v trestním řízení ale nejprve musí dospět k závěru, že byl spáchán trestný čin podvodu a že jí v důsledku toho vznikla škoda. A to se může protáhnout.

  • Podpis smlouvy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/893/89206.jpg
  • Sbírka zákonů ČR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1912/191153.jpg