Národní cena kvality letos zamířila do gastronomie

Praha – Vítězem letošního ročníku Národní ceny kvality a držitelem titulu Excelentní firma se stala gastronomická společnost Aramark. Prvenství ve veřejném sektoru a titul Excelentní organizace si pak rozdělí dvojice Krajských ředitelství policie Jihočeského kraje a kraje Ústeckého. Národní cena kvality, je jedno z nejprestižnějších ocenění, které mohou firmy získat. Každoročně se uděluje v osmdesáti zemích světa. Kritéria jsou všude stejná.

Do letošního ročníku Národní ceny kvality se v Česku přihlásilo celkem 23 firem, a to jak privátních, tak i státních. „Není to moc, ale na druhé straně i s tímto počtem jsme spokojeni, protože ta ocenění jsou skutečně náročná a firmy se tomu musí věnovat,“ podotýká předseda Sdružení pro oceňování kvality Pavel Ryšánek.

Cesta za vysněným titulem není podle firem vskutku snadná. Jak firmy samy přiznávají jsou za tím léta tvrdé práce a příprav. „Model Excellence je určitým způsobem vyvrcholením práce managementu, kterou měl od začátku až do této chvíle,“ pochvaloval si ředitel vítězné společnosti Aramark Josef Svoboda. „Samozřejmě se nechceme zastavit, je to pro nás takové nakopnutí,“ dodal.

Národní cena kvality (zdroj: ČT24)

Krajská ředitelství policie Jihočeského a Ústeckého kraje zase přivedla k vítězství v kategorii  Excelentní organizace aplikace manažerského modelu Excellence. Ten může podle nezávislých studií zlepšit ekonomické výsledky firem až o 60 procent. „Model Excellence dává určitou navigaci, jak se pohybovat od řízení leadershipu přes strategii, přes procesy po jednotlivé výsledky, které se sledují. Je to obrovský kus práce,“ uvedl koordinátor kvality jihočeského policejního ředitelství Michal Marušák.

Svou premiéru si letos odbyla i cena za společenskou odpovědnost.  Z té se radují energetický gigant ČEZ a akciová společnost Vítkovice.