Transakce roku se nekoná. BHP kanadský Potash nepřevezme

Canberra/Ottawa - Australská těžařská skupina BHP Billiton nakonec stáhla svou nabídku, kterou usilovala o převzetí kanadské společnosti Potash. Ta je největším výrobcem umělých hnojiv na světě. Definitivně tím padla transakce, která se mohla stát největším firemním přesunem v letošním roce. Nabídka těžebního koncernu BHP Billiton se od srpna vyšplhala v přepočtu na 700 miliard korun. Kanadské společnosti Potash to přesto nestačilo. Je si dobře vědoma toho, že pravidla diktuje ona. Potaš, jinak uhličitan draselný, je přední surovinou k výrobě umělých hnojiv - a kanadská firma má k dispozici více než polovinu světových zásob.

„Nabídku již začátkem měsíce zablokovala kanadská vláda. Proto jsme se to rozhodli stáhnout. Každopádně máme v plánu vyvinout značné úsilí, abychom mohli v budoucnu vstoupit do Kanady,“ oznámil Marius Kloppers, generální ředitel BHP.

BHP by transakcí získala pod kontrolu obrovské zdroje potaše a poté by mohla výrazně vydělat na očekávaném růstu poptávky po hnojivech v Číně a Indii.

BHP Billiton stáhla svou nabídku (zdroj: ČT24)

Nadnárodní těžební koncern BHP Billiton už před měsícem musel odvolat jinou transakci, která by se zapsala do historie. Šlo o záměr, který by BHP spojil s druhou největší firmou v oboru, kterou je Rio Tinto. Tím by vznikla aliance za téměř 116 miliard dolarů. Firmy ale nakonec podlehly tlaku regulačních úřadů a výrobců oceli.

Těžba
Zdroj: ČT24