Merkelová: Kvůli dluhům je v sázce budoucnost Evropy

Karlsruhe/Dublin – Evropa se musí zbavit rizik ohrožujících euro a vybudovat novou kotvu finanční a ekonomické stability v eurozóně. Prohlásila to dnes německá kancléřka Angela Merkelová. Evropská unie by podle ní měla spolupracovat ve snaze zabránit opakování krize důvěry, jakou letos na jaře zažilo Řecko, které kvůli prudkému nárůstu úroků ztratilo schopnost půjčovat si peníze na finančních trzích a muselo žádat o pomoc eurozónu a Mezinárodní měnový fond. Nyní se zdá, že pomoc unie bude potřebovat další člen euroskupiny – Irsko.

„Říkám vám, v sázce je všechno, když se zhroutí euro, zhroutí se i Evropa,“ zdůraznila Merkelová. „Myšlenka evropských hodnot a jednoty by se mohla zhroutit, myšlenka, která náš kontinent posílila a dodala mu prosperitu po uplynulém století válek a destrukce. Je to na nás. Je to náš úkol vytvořit kotvu pro novou kulturu evropské stability,“ dodala kancléřka.

Berlín tlačí na ostatní země unie, aby souhlasily s mechanismem, který má společenství umožnit lépe se vyrovnat s budoucími dluhovými krizemi. Německo za podpory Francie počítá s tím, že by v případě státního bankrotu některé ze zemí eurozóny nesl část nákladů také soukromý sektor.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Těmito snahami ale podle některých přispělo Německo k vyhrocení problémů Irska. Investoři se totiž zalekli, že by se tento mechanismus mohl vztahovat právě na ně a začali požadovat z irských dluhopisů vyšší výnosy. Keltský tygr si totiž ani po dvou letech od finanční krize nevylízal rány. Kvůli záchraně bank zřejmě letos deficit jeho veřejných financí překročí 32 procent.

„Mohlo by to vytvořit sebenaplňující se proroctví… Mohlo by to dotlačit ekonomiky k bankrotům,“ varoval před postupem Německa řecký premiér Jorgos Papandreu.

Evropská pomoc pro Irsko: ano, ne, ano…

Uplynulý víkend se kvůli obavám investorů z irských dluhopisů nesl ve znamení toho, zda Irsko usiluje, či neusiluje o pomoc podobnou té, jakou od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu dostalo Řecko. Fakt, že Irsko jedná s evropskými institucemi o poskytnutí pomoci, potvrdil například viceprezident Evropské centrální banky Vitor Constancio. Zatím o ni ale nežádá oficiálně.

Irsko musí na problémy adekvátně reagovat

„Situace na trzích je negativní částečně kvůli nedostatku rozhodnosti ze strany Irska. Není na nás dělat rozhodnutí za Irsko, je to Irsko, kdo musí přijímat rozhodnutí ve správnou chvíli,“ prohlásil guvernér španělské centrální banky a člen rady Evropské centrální banky Miguel Angel Fernandez Ordonez.

V podstatě totéž potvrdila i Evropská komise. „Tvrdit, že naše kontakty jsou o finanční záchraně, je přehnané. Jsme s irskou vládou v pravidelném kontaktu – to je normální a není na tom nic nového,“ uvedl mluvčí Evropské komise Amadeu Atafaj.

Po poskytnutí evropské pomoci Irsku volá například tamní opozice. „Věřím, že zprávy o brzké pomoci, které přicházely během víkendu, jsou pravdivé. Věřím, že je evropská intervence již na pochodu,“ zdůraznil v rozhovoru pro BBC mluvčí irské opozice Michael Noonan.

Irská vláda ale jakékoliv jednání o poskytnutí pomoci vytrvale popírá. Tvrdí, že si kvůli státnímu dluhu nemusí půjčovat. Dostatek hotovosti prý má Irsko zajištěno nejméně do poloviny příštího roku.