Templářské sklepy prodávaly neznámé víno, musí ho stáhnout

Brno – Templářské sklepy Čejkovice prodávaly klamavě označená vína. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) firma vyrobila přes milion litrů vína neznámého původu, která na trh uváděla jako jakostní odrůdová nebo odrůdová vína tuzemské provenience. Jedná se o vína ročníku 2009. Firma je teď bude muset stáhnout z trhu.

Templářské sklepy loni nakoupily přes 1250 tun hroznů od brněnské společnosti BJ VITIS s.r.o. Ta ale sama víno vůbec nepěstuje a je tedy otázkou, odkud vlastně hrozny pocházely. „Na žádném výkupním lístku ani na žádném obchodním dokladu vystaveném při nákupu hroznů od dodavatele BJ VITIS, s.r.o. nebyl uveden povinný údaj o pěstiteli,“ uvedla Patra Hoferková, z oddělení komunikace SZPI. Podle informací inspekce získala BJ VITIS víno od jiné brněnské firmy DOAL STAV s.r.o. Ta se ale na adrese svého sídla nevyskytuje a ani nepřebírá poštu.

Podle Hoferkové smíchali vinaři z Čejkovic neznáme hrozny s vínem s doloženým původem, které tak znehodnotili. Celkový objem vyrobeného jakostního odrůdového vína a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009 neznámého původu se tak pohybuje kolem jednoho milionu litrů vína.

Telefonát Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Jaké víno je z neznámých hroznů?

Templářské sklepy podle inspekce nevedly řádně a průkazně vinařskou evidenci. „Není možné zjistit, které šarže vína byly vyrobeny z hroznů neznámého původu,“ uvedla Hoferková. Z trhu tak musí stáhnout všechny šarže jakostního odrůdového vína a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009 vyrobených z hroznů těch odrůd vinné révy, které dodala společnost BJ VITIS. Jde o Rulandské modré, Modrý Portugal, Muškát moravský, Sauvignon, Tramín červený, Chardonay, Cabernet Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Irsai oliver.

„Případ Templářských sklepů i předchozí případ společnosti Vinium mne velmi zneklidňuje. Úroveň našeho vinařství se v posledních letech nesmírně zlepšila, takové excesy všechny naše poctivé vinaře i naše vinařství velmi poškozují,“ řekl k případu ústřední ředitel potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Se zmiňovanými firmami bude podle něj zahájeno správní řízení. Jednání společností prý totiž poškodilo nejen spotřebitele, ale také vinohradníky a vinaře.