„Nové beaujolais je tady!“ křičí do světa vinaři

Lyon – „Beaujolais nouveau est arrivé!“ křičí do světa vinaři. Slogan, který každoročně třetí čtvrtek v listopadu obletí celý svět, znamená, že je tady opět nové mladé víno a čeká, až ho celý svět ochutná. S železnou pravidelností začal svátek červeného vína přesně o půlnoci, jak tradice velí už desítky let. Nejvíce se slaví v Lyonu, z jehož blízkosti víno pochází.

Beaujolais letos chrlí Lyon

Francouzský sommeliér Philippe Rouchet:

„Je pravda, že nové beaujolais je spojené s večírky. A to je i důvod, proč jsou ti lidé dnes tady a proč jich ještě spousta přijde. Je to víno, které probouzí radost z toho, že se můžeme setkat s přáteli.“

Letošní ročník k milovníkům této odrůdy míří podle vinařů z oblasti Lyonu. Tam se vyrábí beaujolais s nádechem malin, lesních jahod a rybízu. Lahve s mladým vínem ale otevírá celá Francie. Ulice jsou plné stánků a na každém kroku někdo beaujolais nouveau nabízí. Víno zkrátka k francouzskému životnímu stylu neodmyslitelně patří.

Sommeliér si na beaujolais nouveau nepochutná

Podle publicisty Jana Šmída ale rozruch kolem mladého vína dělá především marketingová kampaň. Víno totiž nedosahuje vysokých kvalit. Není například určené ke zrání, a musí se tak spotřebovat do pěti let. Beaujolais nouveau je tak trnem v oku samotné oblasti Beaujolais, která se nachází severněji od míst, odkud pochází beujolais nouveau, v blízkosti Burgundska. Právě odtud pochází mnohem kvalitnější a odborníky oceňované víno.

Přesto však milovníky beaujolais nouveau láká lehkost, aroma a minimum tříslovin tohoto mladého vína. První víno sezony má také výraznou ovocnou vůni a maximálně 12procentní obsah alkoholu. Miliony lahví beaujolais putují z Francie do celého světa. Čtyřicet procent veškeré výroby je určeno na vývoz. Mezi největší zahraniční ctitele mladého vína patří Japonci, kteří ročně nakoupí šest milionů lahví. Pozadu však nejsou ani Němci a Američané.

  • Přípitek autor: Remy de la Mauviniere, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2111/211012.jpg
  • Beaujolais autor: ČT24, zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Beaujolais http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/531/53061.jpg