Český iCom míří na polskou burzu

Praha – Český výrobce softwaru pro mobily iCom Vision se vrhne na varšavskou burzu. Počítá, že tak získá několik desítek milionů korun. Úpis akcií začne v pondělí, obchodování s cennými papíry by pak mělo začít v průběhu ledna. Výnos by chtěla firma investovat do dalšího rozvoje firmy. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na ředitele a spoluvlastníka firmy Ondřeje Švihálka.

Akcionáři se na chvíli budou muset vzdát dividend

Ředitel a spoluvlastník firmy Ondřej Švihálek:

„Z emise očekáváme výnos mezi 20 a 30 miliony korun, které hodláme použít pro další rozvoj firmy. Především pak pro expanzi na polský a výhledově i maďarský a německý trh.“

Softwarová firma kvůli vstupu na burzu vydá nové akcie a pro obchodování na volném trhu uvolní menšinový podíl. „Můžu říci, že to bude více než 30 procent a méně než polovina, více ale teď s ohledem na burzovní pravidla sdělit nesmíme,“ doplnil Jan Procházka, výkonný ředitel makléřské společnosti Cyrrus, která má uvedení iComu na burzu na starosti.

Tržby iCom Vision by se letos měly vyšplhat na 11 milionů korun. Drtivá většina z nich by měla přijít z ČR a tuzemsko by mělo i v příštím roce zůstat z pohledu příjmů nejdůležitější. Expanzi na nové trhy chce firma podle jejího ředitele rozložit do dvou až tří let. Po tuto růstovou dobu také akcionáři s největší pravděpodobností nebudou moci očekávat žádné dividendy. 

Na varšavskou burzu vstoupila koncem letošního října česká sázková společnost Fortuna z finanční skupiny Penta. Ta ovšem akcie uvedla zároveň i v Česku. Na burzu ve Varšavě by měl podle informací polského listu Parkiet ještě letos vstoupit také český výrobce antivirových programů AVG Technologies.