Bernanke na evropské půdě hájil měnovou politiku USA

Frankfurt nad Mohanem – Ve Frankfurtu dnes probíhá konference Evropské centrální banky (ECB). S projevem tu vystoupil například šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Ben Bernanke a další bankovní představitelé. Bernanke ve své řeči především obhajoval druhou fázi takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky (QE2), k němuž jeho instituce nedávno sáhla ve snaze podpořit největší světovou ekonomiku.

Ameriku děsí vysoká nezaměstnanost

Šéf Fedu Ben Bernanke na konferenci ECB ve Frankfurtu:

„Nejlepší způsob, jak nadále zajišťovat pevné ekonomické základy, které podpoří hodnotu dolaru i oživení globální ekonomiky, je prostřednictvím politiky, která ve Spojených státech povede k obnově silného růstu v kontextu cenové stability.“

K uvolňování ekonomiky prý americká centrální banka přistoupila v obavách, že míra nezaměstnanosti zůstane delší dobu vysoko a že slabý růst povede k dezinflačnímu vývoji. Šéf Fedu si neodpustil ani kritiku Číny, která odmítá provést revalvaci měny a nechat na tržních silách, aby utvářely kurz jüanu. Bernanke ostře hovořil hlavně o vysokých přebytcích, kterých Čína v důsledku své měnové politiky dosahuje. „Manka a přebytky jsou generovány v mnoha zemích, a tak se podle mě jednotná měna nechová,“ dodal Bernanke.

V rámci QE2 má Fed v úmyslu do poloviny příštího roku odkoupit americké státní dluhopisy s delší dobou splatnosti v objemu asi 600 miliard dolarů. Reinvestovat ale bude i výnosy z papírů, které už koupil, takže celkem by mohl odkoupit až 950 miliard dolarů (asi 17,1 bilionu korun).

Americká ekonomika na steroidech

Někteří analytici a opozice z řad republikánů má z pumpování peněz do skomírající ekonomiky obavy. Obávají se například růstu inflace. „Vždycky tištění peněz vedlo k tomu, že ceny budou vyšší, než kdyby se peníze netiskly. Pumpování peněz do ekonomiky pokřivuje celou strukturu výroby, to znamená, že se investuje do jiných oblastí, než by se investovalo ve zdravé ekonomice, a to se vrátí po letech,“ varoval v rozhovoru pro ČT24 ekonom VŠE Jan Havel.

Hospodářský růst navíc podle kritiků finanční injekce do ekonomiky příliš nepovzbudí - alespoň ne z dlouhodobého hlediska. „Bohatství společnosti vzniká prací, ne tištěním peněz. Je to podobné, jako když si drogově závislý člověk vezme svou dávku. Také chvíli vypadá, že je mu hezky, ale ve skutečnosti potom dopadne špatně,“ prohlásil Havel.

Kromě Bernankeho na konferenci řečnil i šéf ECB Jean-Claude Trichet, hlavní ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn, německý ministr financí Wolfgang Schäuble nebo řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Trichet řekl, že je důležitá politika siného dolaru, ke které se Spojené státy tradičně hlásí. Podle šéfa Fedu je klíčové zotavení americké ekonomiky, aby se zlepšil stav ekonomiky světové.

Ačkoli americká ekonomika už asi rok opět vykazuje růst, v poslední době se jeho tempo snižuje. Navíc míra nezaměstnanosti setrvává těsně pod deseti procenty, což podle Bernankeho ekonomice brání ve výraznějším oživení. Slabá poptávka pak nedostatečně podepírá cenovou hladinu, takže výsledkem je dezinflace, tedy postupný pokles inflace.