Soud začal porcovat zbytky OP Prostějov

Prostějov – Nejlukrativnější část zkrachovalého oděvního podniku OP Prostějov – výroba takzvaných měřenek – je na prodej. Zájemci o šití obleků na míru můžou odnož firmy koupit ve veřejném výběrovém řízení, které vyhlásil zvláštní insolventní správce podniku. Řízení budou celkem tři, kromě měřenek i na bývalé pobočky OP Prostějov v Jeseníku a Konici a na stroje a zařízení jesenického závodu.

Podle odhadů zvláštního insolvenčního správce pro zpeněžování majetku OP Jiřího Kocvrlicha výnos z prodeje přesáhne 100 milionů korun. Všech 555 věřitelů, kteří vůči OP nárokují své pohledávky, požaduje dohromady 2,15 miliardy korun.

„Zájemci si budou moci vybrat formou jídelního lístku, co chtějí koupit, přičemž areály v Konici a Jeseníku a stroje z Jeseníku si koupit mohou. Ostatní, tedy měřenky a s nimi související věci včetně závazků z hlediska pracovně právních smluv, si koupit musí,“ řekl v úterý Kocvrlich.

Komentář Petra Doberského (zdroj: ČT24)

Případný majitel výroby na míru se bude moci podle něj rozhodnout, zda měřenky zachová ve stávajících prostorách hlavního bývalého výrobního závodu OP v Prostějově, za které by platil nájem. Dalšími variantami jsou přesun měřenek do vlastních prostor či do provozoven v Konici nebo Jeseníku, které by si nový vlastník měřenek koupil.

Spořitelně se nelíbí forma prodeje

Největší věřitel OP, kterým je Česká spořitelna, se dnes proti prodeji ohradil, nelíbí se mu prodej formou jídelního lístku. Podle ředitele společnosti Corporate Finance, která prodej organizuje, Petra Doberského se ale jedná jen o nepochopení způsobu prodeje. „Ta dnešní varianta je odsouhlasená Českou spořitelnou. Je to tak designováno proto, že část zájemců může mít zájem jen čistou výrobu a část k tomu může potřebovat i areál. Určitě to bude výhodnější,“ uvedl Doberský.

Prodej dalších bývalých poboček OP, které fungovaly například v Uherském Hradišti, Uherském Ostrohu a Ostravě, by měl následovat v příštích měsících. „Prodej většiny nemovitostí mimo hlavní prostějovský areál by se měl uskutečnit v první polovině příštího roku. Otázky ohledně prodeje hlavního závodu, tedy to, zda se bude prodávat po částech či celý, by mohly být vyřešené do druhého čtvrtletí příštího roku,“ řekl Kocvrlich.

S prodejem drobnějšího majetku, jako jsou stojany, figuríny, pulty a další vybavení bývalých podnikových prodejen OP, správce začal na konci září. Ke konci listopadu by výtěžek z prodeje tohoto majetku mohl podle Kocvrlicha činit více než milion korun.