Němce čekají hezké Vánoce a plná zaměstnanost

Berlín – Němci se radují. Spolkový ministr hospodářství Rainer Brüderle totiž prohlásil, že bude země moci brzy dosáhnout plné zaměstnanosti. Největší evropská ekonomika si podle ministra vede skvěle. Vedle silného exportu ožívá i domácí poptávka a dlouhodobá nezaměstnanost klesá. „Plná zaměstnanost“ se pohybuje kolem takzvané míry přirozené nezaměstnanosti.

Kromě silného vývozu, který letošní prudké oživení nastartoval, pomáhá sousední ekonomice i soukromá poptávka, kterou do velké míry podporuje pokles nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti v zemi v říjnu klesla na sedm procent - 18leté minimum. Počet nezaměstnaných tak sestoupil pod politicky citlivou hranici tří milionů. Brüderle upozornil, že klesá i počet dlouhodobě nezaměstnaných, což se v minulosti nikdy nestalo.

Německo dosahuje „hospodářského zázraku“

Spolkový ministr hospodářství Rainer Brüderle:

„Němci jsou v růstovém rozpoložení. Znovu investujeme, znovu nakupujeme, lidem se vede dobře a opět utrácejí. Letošní vzestup nám přinese veselé Vánoce.“

„Jsem přesvědčen, že brzy bude možné dosáhnout plné zaměstnanosti. V některých oblastech jižního Německa se jí už blížíme,“ řekl Brüderle. „Plná zaměstnanost“ v reálném významu slova se v tržní ekonomice pohybuje kolem takzvané míry přirozené nezaměstnanosti, respektive takové nezaměstnanosti, jejíž pokles by již zvyšoval míru inflace. Ve Spojených státech odhadují ekonomové tuto míru mezi 4 až 5 procenty, v Evropě je tato hranice kvůli méně pružnému trhu práce vyšší.

Minulý měsíc zdvojnásobila německá vláda odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 1,4 procenta. V souvislosti s letošním prudkým oživením z hluboké recese se začíná mluvit o novém „německém hospodářském zázraku“.

Loni se ekonomika propadla nejhlouběji od druhé světové války

V loňském roce se hrubý domácí produkt Německa propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války. V letošním třetím čtvrtletí se růst německého HDP v mezičtvrtletním srovnání zpomalil na 0,7 procenta z dvacetiletého maxima 2,3 procenta ve druhém čtvrtletí a meziroční růst zůstal na vysoké úrovni 3,9 procenta. Indexy podnikatelské a spotřebitelské důvěry v Německu jsou nyní na mnohaletých maximech, což ukazuje optimismus do budoucna.

Berlín
Zdroj: Michael Sohn/AP Photo