VV chtějí do penzijní reformy protlačit mezigenerační fond

Praha – Zástupci Věcí veřejných volají po vytvoření mezigeneračního fondu, do kterého by přispívali všichni občané a ze kterého by kromě důchodů byly vypláceny také peníze rodičům, kteří pracují a mají až tři děti. Podle představ strany by měl fond vytvářet potřebnou finanční rezervu pro reformovaný důchodový systém. Podle ministra vnitra Radka Johna je také třeba vzít při debatách o důchodové reformě v úvahu to, že se nemá snižovat celková výše důchodů a tempo odchodu do důchodu by mělo odpovídat průměrnému věku, kterého se lidé v Česku dožívají.

Co chtějí Věci veřejné?

  1. nesnižovat celkovou výši důchodu
  2. zvýhodnit pracující s dětmi
  3. nesnižovat délku pobírání důchodu
  4. posílit financování důchodů formou třetího komerčního pilíře
  5. minimalizovat daňové dopady důchodové reformy
  6. dát všem lidem garanci, že budou přesně informováni o vzniku nároku na důchod a výši důchodu

Kvůli stárnutí populace, které podkopává současný důchodový systém a do budoucna ohrožuje jeho udržitelnost, prosazují Věci veřejné vznik tzv. mezigeneračního fondu. Kromě peněz na důchody by z něj ale měly jít právě peníze rodičům. Část by dostali ve formě porodného při narození potomka a další peníze v pravidelných dětských přídavcích. Ti, kteří děti nemají, by tak v důsledku přispívali na důchody více než lidé s dětmi. To by mělo zvýšit porodnost.

Věci veřejné přitom vznik mezigeneračního fondu preferují před možností daňových úlev pro rodiny s dětmi. Podle stranického experta a sociologa Pavla Rusého je to proto, že fond by zajistil finanční rezervu, kdežto daňové úlevy naopak ve financích vytvářejí díru.

Více peněz by měli dostávat rodiče, kteří se rozhodli mít potomka a ještě k tomu pracovat. „Mít děti a pracovat se musí vyplatit,“ prohlásil John. „Kdo má děti a nepracuje, v tomto směru nemá být systémem zvýhodňován,“ zdůraznil ministr dopravy Vít Bárta (VV).

VV kladou důraz na sociální citlivost

I když je podle Věcí veřejných třeba zdůrazňovat, že penzijní reforma přinese určité náklady, a nelze ji proto oddělit od reformy daňové, zvýšení daně z přidané hodnoty, které jako kompenzaci nákladů transformace navrhla Bezděkova komise, se straně nelíbí. Nižší sazba DPH by podle tohoto návrhu měla vzrůst na 19 procent, což by prodražilo potraviny, které tvoří značnou část rozpočtu sociálně slabších domácností. „Pro Věci veřejné je především zvyšování DPH na potravinách velmi senzitivní téma,“ varoval Bárta. Peníze je podle Věcí veřejných třeba hledat jinde. Klesat by například nemusela výše povinných odvodů.

Vít Bárta, ministr dopravy

„Již dnes je důchodový účet minus 40 miliard korun. Jestliže si máme říci, kde na to vezmeme, musíme od začátku velmi citlivě sledovat dopady jakýchkoliv opatření na jednotlivé skupiny obyvatel a vyvažovat ta opatření tak, abychom dosáhli maximálně spravedlivého a citlivého přístupu k věci.“

Kvůli sociální citlivosti reformy se věci Veřejné rovněž staví za to, aby takzvaný třetí pilíř financování důchodového systému, který počítá se zapojením komerčních fondů, byl povinný pouze pro bohatší občany. Ekonomové ale tuto variantu nepovažují za šťastnou.

Odborníci: Mezigenerační fond stojí za úvahu

Podle odborníků jsou některé návrhy Věcí veřejných značně problematické. Jedním z nich je právě třetí pilíř povinný pouze pro bohaté. Při této variantě by právě chudší občané zůstali nebezpečně závislí pouze na státním průběžném systému financování penzí. „Jsou tam rizika. Ve chvíli, kdy budu mít problémy v průběžném systému, a ten systém se do problémů postupně dostává, tak bych neměl další finance, které by podpořily výplatu penzí právě těch, kteří si vydělali méně. To si myslím, že je špatně,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 člen Bezděkovy komise Jiří Fialka.

Naopak například návrh na propojení důchodové a populační politiky by podle něj stál za další rozpracování. Zároveň však podotkl, že na světě zatím není žádný stát, kde by se toto propojení zdařilo. Mezigenerační fond se navíc nijak nezamlouvá občanským demokratům. „S generačním fondem mám problém, v podstatě obnovuje znovuzavedení neadresných plošných dávek, je v přímém rozporu s koaliční dohodou,“ podotkl ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

Základní obrysy důchodové reformy by mělo ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnit v nejbližších dnech. Komplexní návrh by pak vláda měla představit v polovině příštího roku. A reformovaný systém by měl začít fungovat nejspíš od ledna 2012. Částečné změny už ale čekají důchodový systém v příštím roce. Jen do 30. září 2011 dal totiž Ústavní soud zákonodárcům čas na to, aby změnili výpočet výše důchodů, který je v současnosti méně výhodný pro lidi s vysokými příjmy.

  • Vít Bárta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2094/209348.jpg
  • Jiří Fialka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2128/212763.jpg