Poslat firmu do insolvence by mělo být těžší, často se zneužívá

Praha – Firmy, které nemají výrazné pohledávky, by se neměly bezdůvodně dostávat do registru dlužníků. Insolvenční řízení se totiž často zneužívá třeba při konkurenčním boji. Nejen tomu chce zabránit ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jenž dnes představil novelu insolvenčního zákona. Jednou z novinek by mělo být zavedení pětitisícového poplatku za podání návrhu. Soudy by podle Pospíšila měly mít také možnost insolvenční návrh odmítnout, když by byl zjevně bezdůvodný, a uložit v takovém případě i pokutu.

Počet insolvenčních návrhů v Česku rapidně stoupá. Za prvních devět měsíců letošního roku jich bylo podáno přes jedenáct tisíc, což je skoro o pět tisíc víc než za stejné období roku 2009. Mnoho takto registrovaných firem je ale naprosto zdravých. Menší společnosti to přitom často ohrožuje na životě. O daně navíc přichází i sám stát a firmy po něm můžou požadovat náhradu škody.

Právě tomu chce ministerstvo zabránit, a zavádí proto poplatek za podání insolvenčního návrhu. „ČR byla jediná země Evropské unie, kde se neplatilo za to, že někdo podává návrh na zahájení insolvenčního řízení, takže není důvod, proč by zde nemohl být poplatek,“ řekl Pospíšil. Poplatek bude podle ministra Pospíšila sloužit jako jistina pro případnou náhradu škody, pokud by se návrh ukázal jako bezdůvodný. „Podobný princip existuje už dnes při podání návrhu na předběžné opatření,“ dodal Pospíšil.

Novelu, kterou ministerstvo připravilo na ochranu dlužníků před bezdůvodnými insolvenčními návrhy ze strany věřitelů, chce ministr spravedlnosti v nejbližší době poslat do připomínkového řízení.

Samotné podání návrhu na insolvenční řízení je snadné a veřejné. Návrh se hned objeví v databázi dlužníků. Firmy ani jednotlivci přitom často ani nevidí rozdíl mezi návrhem a samotnou insolvencí. Současně s navržením dojde k omezení možností nakládat s majetkem. Novela obsáhne i další změny, týkat se budou především správní sankce za neodůvodněné a šikanující návrhy.

Insolvenční návrhy
Zdroj: ČT24