V Krkonoších už se lyžuje, v provozu jsou dvě sjezdovky

Praha - V Krkonoších se dnes poprvé v nové sezoně otevřely sjezdovky. Lyžaři mají k dispozici sjezdovku Anděl na Černé hoře a vlek v Horních Mísečkách. Díky příznivému počasí již mnoho středisek začalo zasněžovat a zdá se proto, že by sezona pro lyžaře mohla naplno vypuknout příští víkend. Provozovatelé slibují, že ceny permanentek budou na stejné úrovni jako loni. Lidé si mohou vybírat areály podle existujících kritérií od luxusních pětihvězdičkových center vybavených bohatou škálou doplňkových služeb až po malá dvouhvězdičková střediska, jež jsou finančně výhodnější. Češi vyrazí v průměru na 1,5 milionu zimních dovolených ročně, z toho z jedné třetiny míří do zahraničí, zejména do Rakouska. Přibližně čtyřicet procent všech českých tuzemských dovolených je absolvováno v Krkonoších nebo v Jizerských horách.

„V noci napadlo asi pět centimetrů přírodního sněhu, pod ním leží vrstva 30 až 40 centimetrů technického,“ popsal podmínky na Černé hoře šéf černohorského areálu Petr Hynek. Lyžaře vozí nahoru kabinová lanovka. Cena denního skipasu je pro dospělého 250 korun, pro děti do deseti let 150 korun. Poprvé se dnes také rozjel vlek v Horních Mísečkách na 400 metrů dlouhé trati. Dospělí zaplatí za den 120 a děti 80 korun, za deset korun je možné si také koupit jednotlivou jízdu. „Pokud všechno půjde dobře, ve čtvrtek bychom chtěli spustit vlek Machytka a o příštím víkendu sjezdovky ve Svatém Petru,“ dodal ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran.

„Aktuální situace je velmi optimistická, mrzne již dva až tři dny a první střediska zasněžují. Na horách napadl i přírodní sníh. Lyžařská sezona se nicméně naplno rozběhne zřejmě až příští víkend“, domnívá se Jiří Lhota, místopředseda svazu provozovatelů vleků.

Lyžařská sezona začala (zdroj: ČT24)

První nadšenci kromě Krkonoš vyrazili dnes i na krušnohorské svahy. Tady se ale zatím vleky nerozjely, a tak byli lyžaři při cestě na kopec odkázáni na své vlastní svaly. „Pokud budou podmínky optimální a bude mrznout, což předpověď slibuje, spustíme vleky o prvním prosincovém víkendu,“ potvrdil provozovatel Skiareálu Klínovec Martin Píša. Na hřebeny se vydali také běžkaři.

Velmi dobrá zpráva pro lyžaře je ta, že ceny se oproti loňsku nemění a naopak některá střediska nabízejí výhodné cenové balíčky se slevami. Letošní sezona by tak pro provozovatele mohla být úspěšnější. Krize podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury pomíjí: „Je to vidět na počtu objednávek, kde již nyní vidíme asi desetiprocentní nárůst.“

Na základě čeho se Češi rozhodují pro zimní dovolenou?

Okamura uvádí tři základní kritéria: „Lidé se rozhodují podle velikosti areálu, jeho nadmořské výšce a podle možnosti volnočasových aktivit. Ve srovnání s alpskými středisky těm prvním dvěma důležitým kritériím naše střediska konkurovat nemůžou, protože je to dáno přírodou.“ Přesto se české lyžařské areály podle Okamury mohou zaměřit alespoň na zvyšující se životní úroveň českých občanů. Lépe tak mohou rozvinout třetí kritérium týkající se doplňkových služeb a zvýšit počet atraktivních volnočasových aktivit v českých lyžařských střediscích.

Letos na nás čekají čtyři nová lyžařská střediska

Lyžařská střediska letos zaznamenala velmi velký objem investic i proto, že vrcholily dotační programy Evropské unie. Z nich se postavily čtyři areály, z čehož tři vznikly na zelené louce. „Největší investice byla provedena v Koutech nad Desnou, v areálu, který je určen spíš pro náročnější lyžaře. Dále změnou prošlo lyžařské středisko pod Kralickým Sněžníkem, areál Obří sud u Liberce či areál Buková hora v Orlických horách,“ uvedl Lhota.

České areály jsou rozděleny do kategorií podle kvality. Lhota doporučuje, aby Češi byli k těmto kritériím pozorní: „Kategorizace byla dělaná velmi pečlivě a podchycuje jak spektrum lyžařských služeb, tak i služeb doprovodných. U nás máme dvanáct areálů, které jsou v nejvyšší kategorii pěti hvězdiček… Když někdo nepotřebuje všechny doplňkové služby, jsou pro něj vhodné tří a dvouhvězdičkové areály, kde se lyžaři mohou realizovat za mnohem menší peníze.“