Proud peněz z Bruselu do chudších zemí unie by mohl zeslábnout

Brusel – Velká Británie prosazuje, aby se v další unijní sedmiletce na roky 2014 až 2020 hledaly úspory především v kohezní politice, tedy v dotacích určených pro chudší regiony evropské sedmadvacítky. Napsal to týdeník European Voice. Méně peněz by to znamenalo pro nové členy Evropské unie včetně Česka. S výjimkou Prahy se totiž všechny tuzemské regiony řadí do kategorie těch chudších.

Unijní rozpočet na roky 2014 až 2020 by měl zeštíhlet o 250 miliard eur (asi 6,2 bilionu korun). Značná část peněz by podle Britů měla stejně jako dřív směřovat především do zemědělské politiky. Nyní přitom zemědělské dotace požírají přes 40 procent unijního rozpočtu.

Úspory v kohezní politice ale nepotěší 12 mladších unijních států. „Britský postoj, který by měl být zveřejněn během následujících týdnů, vyděsí země střední a východní Evropy. To jsou všechno země, kterým příliv dotací napomáhá k modernizaci a rovněž k podpoře hospodářského růstu,“ píše European Voice.

Britská vláda se v současnosti údajně snaží sehnat podporu velkých zemí jako Francie či Německa k vytvoření skupiny, která by prosazovala výrazné omezení unijního rozpočtu. Londýn sice zatím žádný diplomatický úspěch v tomto případě nezaznamenal, ale není pochyb, že Francouzům by se mohl zalíbit návrh na zachování současné výše zemědělských dotací.

Současný dlouhodobý rozpočet pro roky 2007 až 2013, jímž se unie v současnosti řídí, počítal s výdaji ve výši 975 miliard eur, což je zhruba 1,13 procenta výkonu ekonomiky EU.