Putin chce volný obchod s EU. Utopie, zaznívá z Evropy

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová dnes jednala s ruským premiérem Vladimírem Putinem. Ten chce vybudovat ekonomické společenství rozprostírající se od Lisabonu po Vladivostok , které by mělo být základam budoucích ekonomických vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií. Řeč padla také na chystaný prodeji německého podílu v ruské společnosti Gazprom.

Putin prohlásil, že mu hospodářská krize otevřela oči a dokázala, jak jsou ekonomiky jednotlivých zemí zranitelné, a do budoucna si představuje vytvoření zóny volného obchodu mezi EU a Ruskem. Německá kancléřka se ovšem k těmto představám staví skepticky. Podle Merkelové zatím k podobnému plánu nenastal čas, Rusko se musí napřed stát členem Světové obchodní organizace. Navíc si Merkelová posteskla, že kroky, které Rusko v poslední době podniklo, příliš neukazují snahu spolupracovat. Jako příklad uvedla vytvoření celní unie mezi Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem. Dodala, že ji znepokojují diskuze, které se v Rusku vedou ohledně možnosti navýšení dovozního cla.

Na programu jednání byl také prodej německého podílu v ruském plynárenském gigantu Gazprom. Zrhuba 3,5procentní majetková účast německé firmy E.ON v hodnotě kolem 4,5 miliardy dolarů je vůbec největším podílem, který v Gazpromu drží zahraniční subjekt. E.ON už dříve ohlásil, že mění strategii a nově chce posilovat své pozice především v Asii a jižní Americe. Jeho šéf už před několika týdny označil podíl v Gazpromu za nedůležitou investici.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Putin také varoval Evropu před liberalizací trhu s energiemi. Podle něj může zbrzdit investice a podrýt spolupráci Ruska s unií. Řekl dokonce, že se to blíží necivilizované krádeži. Kritici na druhé straně zase viní Moskvu ze snahy využívat dodávky ropy a plynu k politickému nátlaku. Kritikou ale nešetří ani sám Putin, podle něhož Brusel hází klacky pod nohy ruským investorům, kteří chtějí v Evropě podnikat.