Vysoká nezaměstnanost vyhnala do ulic desetitisíce Italů

Řím - Desetitisíce lidí, mezi nimi mnoho studentů, dnes protestovaly v Římě proti nezaměstnanosti. Ta je v Itálii obzvláště vysoká zejména mezi mladými lidmi. Studentům je zároveň trnem v oku reforma školství, kvůli které poteče ze státní kasy zejména univerzitám výrazně méně finančních prostředků. Podle odborů lidem schází vize do budoucna.

„Právo na zaměstnání a důstojný život“ nebo „Univerzity se mobilizují“ stálo na transparentech, se kterými demonstranti procházeli ulicemi Říma. Jejich heslem bylo „Budoucnost patří mladým a zaměstnanosti. Více práv, více demokracie“.

Do italské metropole se sjely tisíce lidí jak z průmyslového severu země, tedy z Turína či Parmy, tak z nejchudšího jihu, z Palerma nebo Caserty. Italská všeobecná konfederace práce (CGIL), která demonstraci svolala, nezveřejnila žádné statistiky účasti. Oznámila jen, že vyjelo na 2 100 autobusů a 13 zvláštních vlaků, aby do Říma přivezly 110 000 až 120 000 demonstrantů.

Susanna Camussová, šéfka CGIL

„Po dvou letech krize, která neskončila, a při nezaměstnanosti, která roste, si všichni povšimli, že zemi chybí vize do budoucna.“

V Itálii se nezaměstnanost pohybuje kolem osmi procent, avšak mezi mladými lidmi je vyšší než evropský průměr: v září bylo bez práce 26 procent osob od 15 do 24 let.

Středoškoláci a vysokoškoláci navíc při demonstraci požadovali demisi ministryně školství Marie Stelly Gelminiové. Reforma vysokých škol, kterou ministryně připravila, má být v úterý schválena v parlamentu. Reforma má pozitivní aspekty, jako je omezení mandátu rektorů či boj proti protekci. Její odpůrci však pranýřují zejména omezení financí poskytovaných vysokým školám a to, že již nebudou prodlužovány na dobu určitou smlouvy tisíců vědců.

  • Demonstrace v Itálii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2133/213205.jpg
  • Italové v ulicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2133/213206.jpg