Úvěr z fondů EU pro podnikatele? Blízká budoucnost

Praha – Po roce 2013 budou evropské fondy poskytovat peníze nejen v podobě dotací, ale také ve formě úvěrů. Půjde především o podporu pro podnikatele. U nich může v novém programovém období Evropské unie, které začne v roce 2014, činit podíl vratných prostředků až desítky procent z celkové alokace. Po konferenci o budoucnosti politiky soudržnosti EU to dnes řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

V příštím období dostane Česko nižší dotace

Na jakou částku se může Česko po roce 2013 v Bruselu těšit, zatím podle Brauna stále není jasné. Podle odborníků je možné očekávat, že v letech 2014 až 2020 budou mít členské státy EU na vyrovnávání rozdílů mezi regiony méně peněz než v současném období. Česká vláda si podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského bude chtít uchovat vliv na určování priorit, kam bude evropské peníze směřovat. V tom je zajedno i s dalšími členskými státy EU ze střední a východní Evropy.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský:

„Česká republika trvá na tom, aby se výdaje Evropy soustředily na snížení zaostalosti nejvíce znevýhodněných regionů a posilování harmonického vývoje EU.“

Postoj k nové kohezní politice EU, jejímž cílem je snižování rozdílů mezi úrovní rozvoje regionů, bude mít vláda hotový do konce února příštího roku.

V současném programovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu kolem 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu zhruba 657 miliard korun. Evropské fondy v současném období 2007 až 2013 poskytují nejvíce 85 procent dotace, zbytek připadá na národní zdroje. Podílet se na financování projektů musejí přibližně ve stejném poměru také příjemci dotací.