Berete míň než 36 tisíc? Počítejte s menším důchodem

Praha – Čtyři z pěti budoucích důchodců budou muset počítat s menším důchodem, než by měli dnes, a to až o pět procent. Počítá s tím návrh ministerstva práce a sociálních věcí. Ten reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, podle něhož současný systém znevýhodňuje lidi s vysokými příjmy. Penze se tak do budoucna má počítat podle nového vzorce. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ale dodává, že půjde o pokles většinou v řádu desetikorun, který navíc často smaže automatické dorovnání důchodu. Lidem s platy nad 36 tisíc se tak důchody naopak zvýší. Celý důchodový systém ale čekají radikální změny. Platit začnou od roku 2013.

Poměr důchodu vůči předchozí mzdě se u lidí s příjmem nad 36 tisíc v průměru zvýší ze současných 29 na 33 procent. Lidem, kteří mají průměrnou mzdu do 10 900 korun, se návrh řešení připravený ministerstvem práce a sociálních věcí nedotkne. Nad tuto hranici se oproti současnému stavu sníží zápočet z platu ze 30 procent na 23 procent. Zápočet ze mzdy ovšem půjde pouze do trojnásobku průměrné mzdy, nad ni už se do důchodu nic započítávat nebude. V souvislosti s tím MPSV počítá také se snížením odvodů na sociální pojištění ze současného šestinásobku na trojnásobek průměrné mzdy. Změny se dotknou pouze lidí, kterým bude důchod přiznán po 30. září 2011.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek:

„Ta změna se týká pouze nově přiznávaných starobních důchodů od října příštího roku. Ta změna bude velmi pozvolná.“

O zrušení ustanovení zákona o důchodovém pojištění, které upravuje vyměřování důchodů, s platností od 30. září 2011, rozhodli ústavní soudci letos v dubnu na návrh Krajského soudu v Ostravě. Podle něj dosavadní systém nebere dostatečně ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali, a tím pádem i odváděli státu do penzijního systému.

Důchodová reforma už za dva roky

Už od roku 2013 připravuje pro důchody ministr Drábek zbrusu nový kabát. Představenou koncepci celkové penzijní reformy chce vláda naostro spustit k 1. lednu 2013 s tím, že zákony budou schváleny začátkem roku 2012. Ministerstvo chce postupně upustit od odvodů na sociální pojištění ve výši 28 procent hrubé mzdy. Až 5 procent by postupně uvolnilo na spoření do soukromých fondů, kde by se peníze mohly zhodnotit. „Těch by mělo být ne více než pět,“ řekl Drábek.

Penzijní společnosti by měly mít minimálně čtyři investiční fondy: konzervativní, smíšený, dynamický a profil státních cenných papírů. Vedle toho by měl pro lidi, kteří si žádnou společnost nevyberou, vzniknout veřejnoprávní fond, který by investoval do českých státních dluhopisů.

Čtyřicátníci budou moci spořit dobrovolně

Odvody by měly být povinné pro lidi, kterým bude k 1. lednu 2013 méně než čtyřicet let. Pro lidi mezi 40 a 50 by to mělo být dobrovolné. Součástí plánované penzijní reformy je také urychlení zvyšování důchodového věku u žen. Lidé také budou moci dvě procenta z vyměřovacího základu převádět na přilepšenou k důchodu svým rodičům.

Mezi dalšími navrhovanými úpravami jsou podle Drábka například každoroční zvyšování věku odchodu do důchodu u žen o šest měsíců. Nyní jsou to každoročně měsíce dva. Šlo by o změnu platnou od roku 2015.

Změnilo by se i krácení předčasných důchodů do důchodu. Nyní člověk, který odejde do důchodu o maximálně dva roky dříve, dostane o 0,9 procenta menší penzi. Člověku, který se rozhodne odejít z práce ještě dříve, se důchod sníží o 1,5 procenta. Ministerstvo chce tuto stupnici zjemnit tak, že by se vyplácený důchod měnil s každým rokem, o který pracovník odejde dříve. Šlo by o rozdělení do tří stupňů. Při odchodu o jeden rok dříve by se mu tak penze snížila o 0,9 procenta. Dva roky penze navíc by pro něj znamenaly ztrátu 1,2 procenta příjmů a tři roky a více potom 1,5 procenta.

Vše závisí na postoji vlády

O návrhu velké důchodové reformy se ale podle Drábka bude ještě jednat. Koaliční partneři se mají k návrhu reformy vyjádřit do poloviny prosince. „Je zajímavé, že před volbami nikdo z koalice nehovořil o povinném spoření do soukromých důchodových fondů,“ kritizuje ale už nyní záměry koalice úřadující předseda strany ČSSD Bohuslav Sobotka.

V Česku jsou skoro tři miliony důchodců. Stát jim na penzích ročně vyplatí zhruba 340 miliard korun.

Důchodkyně
Zdroj: ČT24