Českou poštu čeká revoluce, bude rušit stovky poboček

Praha – Českou poštu čeká revoluce. Chystá totiž největší změny za poslední půlstoletí. Do roku 2017 chce totiž zrušit a zároveň i otevřít stovky poboček. Pro zaměstnance i obyvatele malých obcí to nebude nic menšího než malá poštovní revoluce. Na řadě míst mají totiž vzniknout nová výdejní místa, jinde je nahradí stůl na obecním úřadě, ke kterému zasednou úřednice pár hodin denně.

Jde zatím o neoficiální informaci. Jako první konkrétní plány zveřejnil Českokrumlovský deník. „Je to velká změna. Počítáme s tím, že by měly vzniknout nové typy poboček. Kromě klasických kamenných poboček by měly vzniknout výdejní místa a Pošta Partner,“ tvrdí mluvčí České pošty v Praze Marta Selicharová.

Obce budou žádat po poště náhradu

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Milan Štindl, starosta Zlaté Koruny:

„Podmínku bychom si určitě stanovili takovou, aby nám to Česká pošta plně kompenzovala.“

Doporučené dopisy bude nově vydávat starosta nebo jeho podřízení. „Není problém, aby v úředních hodinách to tady sekretářka soustředila a vydala těm lidem,“ nebrání se novince starosta Holubova Jaroslav Franěk. Skeptické jsou k plánu ale ty obce, kde kamenná pobočka funguje a mělo by dojít k jejímu zrušení nebo proměně.

Tento postup pošty je ale velkým ústupkem. Ještě před dvěma lety totiž prezentovala návrh ztrátové pobočky v malých obcích zcela zrušit. „Pošta Partner by měla vlastně plně nahrazovat kamennou pobočku s tím, že by partner s námi uzavřel smlouvu a poskytoval by poštovní služby za úplatu,“ upřesňuje Selicharová.

O provozování minipošty bude však někdo muset projevit zájem. Měl by to být buď úřad, nebo například soukromý obchod. „Pakliže by to bylo dobře smluvně ošetřeno, tak je to pro občany určitě přínos,“ myslí si starosta Netřebic Jiří Opekar.