EU si chce nechat poradit s reformou DPH od občanů

Brusel - Evropská komise dnes spustila debatu o reformě současného systému daní z přidané hodnoty v Evropské unii. Tento systém je starší než 40 let. Mnohými je pak považován za zastaralý a hlavně i náchylný k daňovým únikům a podvodům. Až do konce května se k reformě systému DPH mohou vyjadřovat občané zemí EU i firmy a další hráči, tedy všichni ti, kteří daně platí. Svou představu o budoucím systému by pak komise chtěla nastínit do konce roku 2011.

„Systém DPH musí odpovídat potřebám 21. století,“ zdůraznil eurokomisař pro daně Algirdas Šemeta. „Musí být jednoduchý, moderní a účinný,“ dodal. Podle komise je systém DPH nyní přehnaně složitý, vytváří zbytečné náklady a zátěž pro daňové poplatníky i správce daní a také překážky pro vnitřní trh. „Některé slabiny systému navíc vytvářejí prostor pro podvody a daňové úniky. Zásadní přezkum systému je proto nezbytný,“ míní komise.

Oblast daní v unii obecně nepatří k oblastem, v níž se nějak zvlášť tlačí na harmonizaci. Řada států si do ní totiž nechce nechat příliš mluvit. U DPH přesto určitá společná pravidla existují. Země mohou uplatňovat pro určité přesně stanovené výrobky snížené sazby (minimálně pět procent), u běžné sazby pak jde minimálně o 15 procent. Situaci však komplikuje to, že pro řadu zemí platí různé výjimky.

DPH možná nebude jediná daň s novými pravidly

V Evropské unii začínají sílit hlasy i po úpravě dalších daní. Europoslanci napříč politickým spektrem například nedávno překvapili výzvou po sjednocení daně z příjmu podniků. Podle poslanců totiž rozdíly v dani podrývají myšlenku společného trhu a přispívají ke stěhování firem z jednoho státu do druhého. Pokladny států s vyššími daněmi tak ročně přijdou až o 100 miliard eur.

Jednotnou sazbu daně z příjmu by europoslanci nejraději viděli na úrovni 25 procent. To se ale zřejmě setká s odporem zejména u nových členských zemí. Ty totiž mají daně z příjmu obvykle nižší, třeba v Česku podniky odvádějí devatenáctiprocentní daň.