Unijní finanční instituce budou platit za prohřešky stejně

Brusel – Evropská komise chce v unii vyměřovat stejné tresty za porušení finančních pravidel. Novinářům to dnes řekl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier. Podle něj se sankce v jednotlivých státech příliš výrazně liší a v mnoha případech zdaleka neodpovídají konkrétním proviněním. Eurokomisař už tak nechce nechat viníky, aby unikli svým trestům.

V každé zemi se platí za prohřešky jinak

V šesti unijních zemích je výše pokuty za porušení pravidel prakticky neomezená. V devíti členských státech mohou finanční instituce dostat pokutu převyšující jeden milion eur (zhruba 25 milionů korun). V sedmi státech potom pokuty dosahují jen zhruba 150 tisíc eur a ve zbytku jsou naprosto zanedbatelné.

Eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier:

„Pokud finanční instituce nedodržuje pravidla EU v případě finančních služeb, obchodníci a vedení firem si musí uvědomit, že nemají šanci na únik a jejich odpovědnost bude tvrdě vymáhána. Taková praxe v současnosti příliš často neplatí.“

„Tato situace může narušit hospodářskou soutěž na vnitřním trhu. Navíc může zvýšit riziko podkopání ochrany spotřebitele a důvěry ve finanční sektor,“ uvedla komise. Podle ní by evropská sedmadvacítka měla napříč EU stanovit takzvaný minimální standard, tedy minimální výši sankcí.

Opatření by Česku neublížilo

Podle dosavadních informací by chystaná iniciativa neměla mít na Českou republiku zásadní dopad. „Česká republika se řadí mezi členské státy, které mají legislativou umožněno ukládání peněžitých sankcí v dostatečné výši tak, aby sankce působily odrazujícím účinkem, a současně i ukládání dalších nezbytných opatření, například odnětí uděleného povolení nebo odvolání souhlasu s výkonem funkce vedoucích osob,“ uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.