Zdanění fotovoltaiky prošlo Senátem

Praha - Senát schválil zdanění tržeb za energii z fotovoltaických elektráren v podobě, která prošla sněmovnou. Ani po čtyřhodinové debatě se přitom senátoři nedokázali shodnout na žádných úpravách. Zdanění má podle vlády zabránit masivnímu zdražení elektřiny v příštím roce. Investoři do solárních elektráren však považují novelu za protiústavní a uvedli, že se budou bránit.

„Jsme si vědomi, že to není ideální, upřednostnili jsme to, aby prudce nenarostla cena elektrické energie,“ uvedl předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. Senátní výbory přitom k návrhu před jednáním jednoznačné doporučení nedaly, protože část senátorů chtěla zdanění buď zrušit, nebo omezit jen pro příští rok.

Domácnostem elektřina zdraží o 4,6 procenta

Zdaněním solárních elektráren se vláda snaží omezit zdražení energie v příštím roce. Její cena by se tak měla zvýšit maximálně o 4,6 procenta domácnostem, pro průmyslové podniky o 5,2 procenta, uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Kromě tříleté daně ve výši 26 procent chce vláda problém řešit uvalením darovací daně na emisní povolenky a zvýšením poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren.

Podle ministra jde celkem o 11,7 miliardy korun méně, než kolik by domácnosti a firmy zaplatily bez schválení novely. V takovém případě by se totiž cena elektřiny pro domácnosti zvýšila o 11,2 procenta, pro průmysl o 14,5 procenta, podotkl Kocourek. 

František Smolka, předseda představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace:

„Je velká škoda, že senát nepřijal žádné pozměňovací návrhy. Nám se velmi líbil návrh pana prezidenta. Česká republika se tak nevyhne riziku arbitráží a soudních sporů.“

Senátor Jiří Bis (ČSSD) navrhoval zrušit jak zdanění fotovoltaiky, tak emisních povolenek. Argumentoval mimo jiné tím hrozícími arbitrážemi ze strany solárních investorů. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ale uvedl, že horní komora musí mít na mysli vyšší společenský zájem, kterým je zabránit vyššímu zatížení českých obyvatel. Zrušit zdanění by podle Kocourka znamenalo zvýšení deficitu rozpočtu o devět miliard korun. Jen odklad problému by podle ministra znamenala varianta podporovaná prezidentem, aby zdanění platilo pouze pro příští rok.

Neúspěšně to dnes navrhoval senátor KDU-ČSL Jiří Čunek. Chtěl rovněž výslovně uzákonit, aby se zdanění emisních povolenek nevztahovalo na provozovatele tepláren, které zároveň vyrábějí elektřinu. Podle Kocourka by to bylo nadbytečné. Čunek také po vládě chtěl zavedení daně za energii z jaderných elektráren podle německého vzoru, jejímž plátcem by byl pouze ČEZ.

Aby opatření platila od příštího roku, musí být zákon přijat do konce prosince. Prezident Václav Klaus však již předem avizoval, že novelu zákona pošle dál a podepíše ji. Česká fotovoltaická průmyslová asociace považuje zdanění za protiústavní. Daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.