I Čína má své JZD Slušovice

Chua-si (Čína) – I když Čína čelí stále silnějšímu sociálnímu napětí mezi obyvateli chudého venkova a bohatých měst, snaží se světu ukazovat především své úspěchy. Jedním takovým má být vesnice Chua-si na východě země. Číňané o ní mluví jako o nejbohatší obci v zemi. Na konci padesátých let hodnota majetku tamní radnice nedosahovala v přepočtu ani pěti tisíc korun. Dnes je to téměř 120 miliard.

Zatímco v padesátých letech měla vesnice Chua-si 576 obyvatel. Teď je domovem pro 36 tisíc lidí. Každá rodina tu má svůj dům, auto, 250 tisíc dolarů na účtu a užívá si bezplatnou lékařskou péči i vzdělání. „Pocit zadostiučinění není jen mezi obyvateli, ale i mezi naším vedením. Lidé cítí, že jsme odvedli kus práce. Když to řeknu otevřeně, to, co se stalo tady, se nedá s ničím srovnávat,“ pochvaluje si tajemník místní organizace čínské komunistické strany vesnice Wu Sie’an.

Klíčem k úspěchu je prý jedinečný způsob komunálního života a investic, respektive kapitalismu. Být obyvatelem Chua-si znamená být něco jako družstevník. Lidé se automaticky stávají akcionáři vesnice a investují část svých platů i bonusů do obce a místních firem.

Slušovice po čínsku (zdroj: ČT24)

Vypadá to jako reklama na čínský kapitalismus. A vlastně i je. Chua-si dosud stála na ocelářství a textilnictví. Teď investuje do turismu. Ekonomický zázrak láká dva miliony návštěvníků každý rok. Vesnice si pořídila letku vyhlídkových vrtulníků a staví pětihvězdičkový hotel. Turistům chce ukazovat, jak se z chudého vesničana stát boháčem.