Island odškodní Británii a Nizozemsko za krach své banky

Reykjavík - Island dohodl předběžné podmínky, za kterých odškodní vlády Velké Británie a Nizozemska. S nimi vede vleklý spor o náhradu za vklady v internetové bance Icesave, kterou provozovala zkrachovalá islandská banka Landsbanki. Hlavní islandští vyjednávači uvedli, že vládu nebude stát vyřešení sporu víc než 50 miliard islandských korun (asi 8,2 miliardy korun).

„Odhadujeme, že náklady, které připadnou na státní pokladnu, budou do 50 miliard islandských korun. To je nepatrně více než tři procenta hrubého národního produktu,“ uvedli vyjednavači.

Landsbanki na konci roku 2008 podlehla dopadům globální finanční krize a stejně jako další velké banky na Islandu vyhlásila bankrot. Peníze v Icesave měli mimo jiné uloženy také občané Velké Británie a Nizozemska, Island je ale odmítal odškodnit. Vklady proto těmto lidem vyplatily jejich vlády a peníze pak začaly vymáhat po Islandu.

Lee Buchheit, šéf islandského vyjednávacího týmu

„Uspokojivé vyrovnání v otázce banky Icesave odstraní jednu z velkých nejistot islandské ekonomiky a snad bude stimulovat zahraniční investice a další dobré věci.“

Kvůli neochotě vyplatit náhrady za zkrachovalou bankou Icesave se Island dostal do sporu především s vládami v Amsterodamu a Londýně. Spor je ale i překážkou ve snaze Islandu vstoupit do Evropské unie a eventuálně přijmout jednotnou evropskou měnu euro.

Vlády Británie a Nizozemska na výplatu odškodného vynaložily v přepočtu více než pět miliard dolarů. Tuto částku musí Island Británii a Nizozemsku vrátit, tamní vláda je ale přesvědčena, že drtivou část těchto peněz získá z prodeje původních aktiv ústavu Landsbanki.

Výdaje v maximální výši 50 miliard islandských korun, o nichž hovoří vyjednávací tým, představují hlavně úroky. Z částky, kterou Island dluží Nizozemsku, bude země platit roční úrok ve výši tří procent. Dluh Británii je zatížen úrokem 3,3 procenta.

Island už jednu dohodu s vládami Británie a Nizozemska uzavřel, tu ale v referendu odmítli islandští voliči. Novou dohodu ještě bude muset schválit islandský parlament a podepsat prezident.