Poslanci si ukousli z platů, létat na schůze už taky nebudou

Praha - Poslanci dnes schválili novelu, která snižuje platy politiků, soudců a státních zástupců o pět procent. ČSSD už ale ohlásila, že Senát, v němž má sociální demokracie většinu, zákon zřejmě kvůli platům žalobců vrátí. Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) nicméně příslíbil, že se senátoři budou záměrem zabývat v co nejkratším termínu, aby se ještě před koncem roku mohli poslanci zabývat předlohou znovu. Pokud by novela nestihla včas projít legislativním procesem, platy ústavních činitelů by od ledna vzrostly.

Novelu, která by měla státní kase ušetřit zhruba 150 milionů korun, schválili poslanci téměř jednohlasně. Vyslovilo se pro ni 147 přítomných poslanců, proti byl jeden. Platy politiků by měly být podle předlohy nižší po tři roky. Mzdy žalobců by měly klesnout jen příští rok. Základní plat poslanců a senátorů by měl činit asi 56 tisíc korun, tedy zhruba o 3 tisíce méně než nyní. Ministři by měli místo 112 500 Kč dostávat 106 800 korun.

Sociální demokraté chtějí mzdy státním zástupcům seškrtat méně. Už letos jim totiž platy klesaly - stejně jako soudcům - kvůli Janotovu balíčku. Zatímco soudcům ale peníze vrátil Ústavní soud, stížnost žalobců zatím nevyřídil. „Platy státních zástupců byly mnoho let zmraženy. V tuto chvíli, kdy má dojít ještě k jejich poklesu, by oproti ostatním zaměstnancům ve veřejné správě jejich plat neklesal o deset procent, ale o 25 procent,“ myslí si poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Vnitrostátnímu létání je konec

Kromě snížení platů bere novela zákonodárcům rovněž právo na bezplatnou městskou hromadnou dopravu. Proplácet se jim nebudou už ani vnitrostátní letenky. Jen v roce 2009 za ně státní kasa zaplatila 1,5 milionu korun. Drahý způsob dopravy rádi využívali hlavně poslanci ze severní Moravy, a to často i opakovaně. Letenky si kupovali například komunista Miroslav Opálka, nestraník Petr Wolf nebo Miroslav Krajíček za ODS.

Důvod, proč poslanci rádi sedali do letadla místo toho, aby využili levnější způsob dopravy, byl prostý. Vyhovovalo jim to. „Protože je to pro mě výhodnější a mám tu možnost,“ reagoval Wolf.

Kdyby novela narazila, platy politiků vzrostou

I když sněmovnou novela bez problémů prošla, není jisté, zda začne od ledna platit. Musel by s ní souhlasit i Senát a podepsat ji prezident. „Pevně věřím, že Senát nebude hlasovat podle hesla Senát sám sobě a skrývat se za státní zástupce,“ uvedl dnes premiér Petr Nečas (ODS). V případě, že se tak nestane, zkraje roku politikům platy skokově vzrostou. Jsou totiž již několik let zmrazeny. Od ledna by se vypočítávaly z výrazně vyššího základu - bez pár stokorun by to bylo sedmdesát tisíc.

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) zdůraznil, že Senát udělá vše pro to, aby novelu včas projednal. „Takže ten černý Petr v žádném případě nebude tady na Senátu,“ dodal předseda. Sejít by se nad novelou senátoři měli už ve čtvrtek 16. prosince. Horní komora zákon ale nejspíš vrátí poslancům k novému projednání. ČSSD totiž ve sněmovně neuspěla s návrhem, aby byly platy žalobců o deset procent nižší než soudců. Znovu tento požadavek předloží v Senátu. Tam už nejspíš uspěje, protože sociální demokraté mají v horní komoře většinu. Znovu pak o změně budou muset diskutovat právě poslanci. Pokud tato situace nastane, mohla by se sněmovna k opětovnému projednání zákona sejít 28. prosince.

Premiér Petr Nečas (ODS)

„I kdybychom se měli sejít před Silvestrem, budeme o návrhu hlasovat.“

Koalice dnešní vyjádření poslanců ČSSD kritizovala. „Je to takové malé české vydírání,“ podotkl předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Sociální demokraté v souvislosti s tím obviňují vládu, že včas neposlala novelu do sněmovny. Ta se ale brání. Byli to totiž právě poslanci sociální demokracie, kteří zablokovali projednání novely ve zrychleném řízení.

Poslanci si z platů ukousli menší procento, než sebrali úředníkům

Zatímco platy ústavních činitelů se mají snížit o pět procent, zaměstnancům ve veřejném sektoru ukously úspory ze mzdy dvakrát tolik. Koalice ale zákon brání, platy ústavních činitelů už jednou snížil Janotův balíček. „Jednak došlo v rámci Janotova balíčku ke snížení o 4 procenta u ústavních činitelů a zároveň dochází ke zdanění náhrad, takže pokles bude daleko výraznější,“ připomněl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Návrh ČSSD na uzákonění celostátního referenda poslanci zamítli

Sněmovna dnes měla na programu kromě platů ústavních činitelů celou řadu dalších bodů. Jedním z nich byl i návrh ČSSD na uzákonění celostátního referenda. Sněmovna ho ovšem koaliční většinou zamítla. Označila ho jako nedostatečný. Vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly předložit vlastní úpravu. Sociální demokraté označili postoj koalice za pokrytectví. Sněmovna sociálním demokratům zamítla i návrh na zrušení listinných akcií na majitele. ČSSD chtěla novelou dosáhnout zprůhlednění struktury akciových společností a odstranění korupce, případně zneužívání anonymních akcií. Podle koaličních poslanců je ale návrh neúčinný a mohl by z České republiky odvést investory.

Milan Štěch
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK