Paroubek ví, kde sehnat peníze. Zdanil by banky a velké podniky

Praha – Expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek přišel s vlastním receptem, jak získat chybějící peníze do státní pokladny. V diskusním pořadu televize Prima Partie navrhl vyšší zdanění velkých podniků a bank, jež by podle něj do státního rozpočtu přineslo 20 miliard korun navíc. Ministr financí Miroslav Kalousek ale Paroubkův návrh odmítl s tím, že by tuto daň v konečném důsledku stejně zaplatili obyčejní lidé.

Podle Paroubka velké podniky a banky v minulých letech nestrádaly a ročně z jejich zisků plynulo do zahraničí 200 miliard korun. Je tedy podle něj škoda část jejich zisků v rozpočtech nevyužít.

Kalousek uvedl, že například zavedení speciální bankovní daně by znamenalo zdražení úvěrových bankovních produktů pro klienty a komplikovanější přístup soukromých investorů k penězům, což by zbrzdilo hospodářský růst. „Bankovní daň, stejně jako třeba pojišťovací daň nebo další vymoženosti některých evropských socialistických vlád, ve svém důsledku stejně zaplatí lidé,“ dodal.

Kalousek řekl, že díky vládnímu návrhu rozpočtu na příští rok ušetří stát příští rok na správě dluhu 20 miliard. Zahraniční investoři, kteří si kupují české dluhopisy, tak podle něj v jejich cenách ocenili to, že česká rozpočtová politika je úsporná. Příští rok by měl schodek rozpočtu klesnout podle návrhu státního rozpočtu na 135 miliard korun. Ministerstvo financí počítá pro letošek se 155miliardovým schodkem, schválený rozpočet přitom počítá se schodkem téměř 163 miliard.