Pozor na přesířené sušené hrušky z Číny

Brno - Kontroloři varují před výrobkem STILLA natura Hrušky sušené, proslazené, pocházejícím z Číny. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) je stahuje z trhu kvůli vysokému obsahu oxidu siřičitého. Tomuto sušenému ovoci se proto před Vánoci vyhněte. Sušené hrušky dodala řetězci Kaufland slovenská firma Vetter Slovakia, uvedla vedoucí oddělení komunikace inspekce Romana Kadaňková.

„Pro proslazené ovoce dosoušené je stanoveno nejvyšší přípustné množství oxidu siřičitého 100 miligramů na kilogram ovoce. U odebraného vzorku však bylo zjištěno 656 miligramů na kilogram,“ prohlásila Kadaňková a dodala: „Inspekce nedoporučuje jeho konzumaci.“

Kontroloři zjistili šestinásobné překročení limitu oxidu siřičitého

Kadaňková uvedla, že kontroloři zjistili nadlimitní množství oxidu siřičitého u šarže s datem minimální trvanlivosti do 6. června 2011 v balení 175 gramů. Vzhledem k dlouhé době minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé výrobek STILLA natura Hrušky sušené, proslazené ještě doma. Inspekce nedoporučuje jeho konzumaci.

Přestože se oxid siřičitý používá ke konzervaci potravin, může být použit také jako antioxidant. Nejčastěji se síří víno nebo právě sušené ovoce. Ve vyšších množstvích může oxid siřičitý vyvolávat alergické reakce u astmatiků, bolení hlavy a průjem.