Vánoční trhy v Evropě - tradice, kterou si nemůžete nechat ujít

Berlín – Vánoční trhy napříč celou Evropou navštíví miliony lidí. Nejkrásnější trhy ale spíše než na kvalitní nákup lákají na pravou sváteční atmosféru. Tradici vánočních trhů utváří klasika: svařená vína a punče, zdobené perníčky, klobásy, pražené kaštany nebo dřevěné hračky. Britský server The Telegraph vydal již před měsícem žebříček deseti nejlepších vánočních trhů – nechybí mezi nimi Vídeň, Berlín, Norimberk ani Praha.

Domovinou vánočních trhů je Německo. Jeho klasikou a ikonou je Christkindlmarkt, například ten berlínský. „Jedná se zejména o historickou kulisu, která celou scénu obklopuje,“ říká o berlínských trzích publicista Jaroslav Šonka.

Evropské vánoční trhy (zdroj: ČT24)

Mezi desítku nejlepších vánočních trhů v Evropě zařadil britský server The Telegraph také Rakousko, respektive Vídeň. Také zde lidé nejčastěji míří na Christkindelmarkt před radnicí, který má dlouhou tradici. Poslední léta však lidé objevují méně známá místa, například Karlovo náměstí nebo stánky před Belvederem a Schönbrunnem.

„Podobně jako v Berlíně se vánoční trhy čím dál víc množí a najdete je pomalu v každé čtvrti,“ přibližuje vídeňký kolorit publicistka Alexandra Alvarová. Ve Vídni máte také jedinečnou možnost vystát si frontu na pravý sachr dort z hotelu Sachr nebo ochutnat na trzích výborný rakouský punč.

Také centrum Budapešti patří v těchto dnech vánočním trhům. „Vánoční maďarskou specialitou je tzv. pompoš, kterou lze označit za maďarskou pizzu se smetanou, slaninou a špekem. Mezi klasiku patří obligátní klobásy,“ uvádí spolupracovník ČT Gregor Martin Papucsek.

Desítka nejlepší evropských trhů podle The Telegraph

Norimberk

Salcburk

Praha

Vídeň

Mnichov

Berlín

Kodaň

Tallin

Budapešť

Krakov

Zvláštní tipy

Barcelona

Svatý Mořic

Jižní Tyrolsko – Bolzano, Merano