Na internetu opět řádí podvodné obchody

Praha - Podle internetového srovnávače cen Heureka.cz se na internetu objevily dva elektronické obchody, které údajně podvádí uživatele. Provozovatelé obchodů Nakupuj.org a E-prodavac.cz/hrackyprodospele prý přestali komunikovat se zákazníky a nedodali objednané a mnohdy i zaplacené zboží.

Obchod e-prodavac.cz/hrackyprodospele funguje pravděpodobně od 9. prosince. Zákaznice, která nakoupila za 1 100 korun, podle Hodbodě dostala namísto objednaného zboží balík s hlínou. U obchodu Nakupuj.org, který je v provozu od 4. prosince, mají být řádově desítky poškozených a škoda v desetitisících korun. Obě stránky jsou zatím normálně dostupné, server Heureka.cz na ně však přestal odkazovat.

Tomáš Hodboď, Heureka.cz

„Podvodných e-shopů se na českém internetu objeví jen velice malé množství, za rok jde o deset internetových obchodů, daří se je i díky recenzím zákazníků na Heureka.cz velice rychle odhalovat. Se závažnými případy se snažíme veřejnost seznámit, aby nedošlo k větším škodám.“

Například elektronická knihkupectví Nejlevnějšíknihkupectví.cz a Knížkárna.cz v minulosti lákala od zákazníků peníze za nedodané zboží. Server www.tech-shop.cz navíc od zákazníků získával citlivé osobní údaje.

Nejen z těchto důvodů odborníci doporučují, aby si uživatelé ověřovali důvěryhodnost internetových obchodů prostřednictvím recenzí od skutečných zákazníků. Orientovat se mohou také podle certifikací renomovaných srovnávačů.