Sdružení obrany spotřebitelů se otřásá v základech

Praha/Brno - Sdružení obrany spotřebitelů, které je největší spotřebitelskou organizací v zemi, kvůli sporům dvou znesvářených skupin o obsazení vedoucích postů omezilo poradenskou činnost a uzavřelo některé regionální pobočky. Zároveň vzalo zpět stažení žádosti na oddlužení, nejspíše se tak obnoví dnes ukončené insolvenční řízení. Sdružení se do finančních těžkostí dostalo kvůli tomu, že mu ministerstvo průmyslu nevyplatilo část dotace na letošní rok. Nedostatek peněz eskaloval právě kvůli nejasnostem ohledně toho, kdo vlastně organizaci řídí. Konečné slovo v celé kauze bude mít soud. Údajně už padla dokonce trestní oznámení.

Sdružení s více než dvacetiletou tradicí na svých internetových stránkách uvedlo, že od středy až do odvolání zastavilo poskytování služeb veřejnosti s výjimkou poradenství přes internet. Zároveň oznámilo, že jeho pražská centrála nefunguje a její agendu převzala brněnská pobočka.

Sdružení drtí spory mezi Prahou a Brnem

Jihomoravští členové sdružení jsou protistranou ve sporu o to, kdo po zářijovém republikovém shromáždění stojí v čele celé organizace. Pražské vedení tehdy nechalo dočasně zablokovat účty sdružení a ukončilo pracovní poměr s brněnskou právničkou Martinou Neuročnou, která si předsednický post po republikovém shromáždění také nárokuje.

Jedna z pracovnic brněnské kanceláře informovala, že činnost sdružení je nyní řízena z jihomoravské metropole, přičemž některé krajské pobočky sdružení zastavily činnost. „Položilo se například Zlínsko a Praha. Snažíme se jejich činnost obnovit. Ministerstvu průmyslu a obchodu posíláme různé informace a také kopie trestních oznámení, která jsou podána,“ uvedla pracovnice brněnské kanceláře, podle níž se trestní oznámení týkají hospodaření sdružení.

Zástupce druhé skupiny členů sdružení Ivan Urban z Prahy, který si rovněž nárokuje předsednický post, potvrdil, že sdružení omezilo poradenskou činnost pouze na internet. Pražská centrála podle něj ale nadále funguje. Urban zároveň tvrdí, že o zavírání regionálních poboček nemá žádné informace. „Snažíme se lidem nadále poskytovat poradenské služby,“ uvedl Urban, podle kterého se obě znesvářené strany o platnost volby vedení soudí, jelikož dosavadní pokusy o dohodu selhaly.

Sdružením zmítají i finanční problémy

Ivan Urban, zástupce pražské větve sdružení

„Bohužel se jedná o situaci, která může v konečném důsledku vést k zániku samotného sdružení, na což by doplatili nejvíce samotní spotřebitelé, neboť by již neměli v ČR zastání u silné organizace bránící jejich zájmy.“

Sdružení mělo letos slíbenu dotaci 5,3 milionu korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale vyplácení peněz v létě pozastavilo, protože sdružení údajně neodstranilo nedostatky zjištěné při kontrole financovaného projektu. Vyplacení dotace navíc na podzim zkomplikovaly právě personální spory o složení vedení organizace. Sdružení se tak ocitlo v insolvenci. V pondělí ovšem oznámilo, že se s ministerstvem dohodlo a návrh na oddlužení bere zpět. Dnes je zase všechno jinak.

Mluvčí ministerstva Pavel Vlček upozornil, že úřad o případném doplacení dotace zatím nerozhodl. Urban zároveň oznámil, že zpětvzetí insolvenčního návrhu bylo za těchto podmínek zrušeno, takže návrh na oddlužení je opět aktuální.