Castro: Podpora reforem je nutností pro posílení socialismu

Havana - Kubánský prezident Raúl Castro v sobotu před poslanci řekl, že budoucnost kubánské revoluce závisí na rozsáhlých hospodářských reformách, které prosazuje vláda. Cílem změn je podle kubánského vůdce posílit socialismus, nikoli jej nahradit. Castro řekl, že změny jsou nutné pro povzbuzení notoricky nízké produktivity. Pak začne podle Castra růst i životní úroveň. Castro vyzval občany, aby změny přijali.

Kubánská vláda je odhodlána propustit půl milionu dělníků z předimenzovaných státních podniků a vytvořit větší prostor pro soukromé podnikání. Vláda rovněž začala škrtat četné sociální dávky, které Kubánci byli zvyklí dostávat k nízkým mzdám. „Život revoluce je v rovnováze,“ ujistil kubánský prezident v dvouhodinovém projevu, jímž ukončil dvakrát do roka konanou schůzi kubánského parlamentu.

Castro zdůraznil, že omezená příměs kapitalismu v ekonomice ještě neznamená konec ideálu rovnostářské utopie. „Strategické hospodářské změny jsou dělány pro udržení socialismu,“ prohlásil. „Mají zachovat a posílit socialismus, aby se stal nezvratným,“ dodal Castro.

Raúl Castro
Zdroj: ČT24