Sníh srazil výkon fotovoltaiky na kolena

České Budějovice - Překvapivě rychlý a razantní nástup zimy připravil majitele fotovoltaických elektráren o miliony korun. Kvůli sněhu a dlouhodobě zamračenému počasí ztratily až 50 procent výkonu, při sněhových kalamitách dokonce nedodávaly prakticky žádný proud. Přenosová soustava ale větší problémy nezaznamenala. Jisté však je, že některé elektrárny se do konce roku kvůli počasí připojit k síti nestihnou.

Pro správce solárních elektráren sníh představuje hodně velkou hrozbu. Při kalamitách klesá výkon solárních plantáží skoro k nule. Dlouhá zima, která přišla neobvykle brzy, už stála jejich majitele minimálně desítky milionů korun. V zimě solární panely vyrábějí až o 50 procent méně energie, přikryté sněhem však prakticky nic.

Poprvé výrazně klesly dodávky proudu ze solárních elektráren už koncem listopadu. Sníh zpravidla majitelé odklidili, totéž se opakovalo počátkem prosince. A po další kalamitě se už nemohli dočkat oblevy. „Naši proškolení pracovníci buď sníh odmetají, nebo počkají na oblevu, která zajistí, že sníh z panelů sjede,“ vysvětluje Martin Schreier z ČEZu jediné možnosti, jak se se sněhem vypořádat.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Nejenže sníh snížil výkon elektráren, ale také zpomalil práci na nedokončených projektech. Společnost E.ON, která má ve své síti na jihu republiky většinu českých solárních elektráren, také proto o desetinu snížila odhad nově připojených zařízení. „Ke konci letošního roku očekáváme rozmezí mezi 850 až 900 megawatty,“ potvrdil mluvčí společnosti Vladimír Vácha. Na cenách elektřiny se nicméně výpadek fotovoltaiky promítne maximálně v korunách.