Biomasa zdražuje, malé elektrárny se třesou

Praha – Biomasa, tedy v podstatě odpad, se dnes v Česku prodává jako o závod. Zájem o surovinu, především dřevěnou štěpku, totiž v poslední době raketově roste. Slouží k ekologické výrobě tepla a dotované elektřiny. Zvýšená poptávka ale také vede ke zvyšování ceny, a to může být likvidační pro malé teplárny. Ty se teď obávají vzniku dalších energetických zdrojů.

Řada energetiků už solární elektrárny kvůli zásahům vlády odpískala. Nyní je podle nich na řadě biomasa. Například v Českých Budějovicích se nyní chystá projekt teplárny s elektrárnou, která by měla polykat až devadesát tisíc tun štěpky ročně. „Ekonomicky je to projekt rozhodně zajímavý,“ pochvaluje si generální ředitel Teplárny České Budějovice Zdeněk Blažek. 

Biomasa zdražuje, elektrárny se bojí o život

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Ředitel Teplárny Trhové Sviny Jiří Štajdl:

„Pokud se tenhle projekt uskuteční, tak pro nás to bude téměř likvidační.“

Menší ekologické teplárny ale protestují. Obávají se, že nebudou mít co spalovat. Ještě před pěti lety stál metr krychlový štěpky 70 až 100 korun. Nyní je to 300 až 350, a cena dál raketově roste. Z odpadu je teď pro některá města strategická surovina. „Náklady na palivo jsme měli v roce 2006 4,5 milionu. A v roce 2009 jsme měli, bez pár korun, 17 milionů,“ uvádí Štajdl.

Energetický regulační úřad přitom paradoxně pro příští rok výkupní cenu elektřiny z biomasy ještě snížil. Oproti proudu ze slunce stojí asi čtyřikrát méně. Zájem o zbytky dřeva ale neklesá. „Zaznamenáváme zvýšenou poptávku o tuto surovinu, zatím je to ale spíše od překupníků,“ popisuje situaci ředitel Lesů Hluboká Miloš Balák. Správci lesů a hlavně zpracovatelé dřeva teď chtějí situaci uklidnit. Vyzývají k uzavření dlouhodobých smluv.

Vláda už chystá omezení podpory

Otázkou však je, jak dlouho byznys s biomasou pokvete. Výroba elektřiny z biomasy je totiž dotovaná podobně, jako elektřina vytvořená solárními panely nebo větrnými elektrárnami. Energetici proto očekávají masivní nárůst nových elektráren na bioplyn nebo biomasu. Vláda tak v současnosti předpisy výrazně zpřísňuje, obává se totiž opakování fotovoltaické krize. „Podle připravované novely zákona bude možné pouze vysoce účinné spalování biomasy pro výrobu jak elektrické energie, tak zároveň tepla,“ tvrdí mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Největší solární elektrárna světa - Sarnia
Zdroj: Enbridge.com