S novým rokem přijde nižší příspěvek na stavební spoření

Praha - S novým rokem přijde zásadní změna ve stavebním spoření. Novela zákona, která začne platit od 1. ledna, totiž zásadním způsobem sníží jeho výnosnost. Omezí státní příspěvek ke spoření na další roky a navíc ten za letošní rok zdaní padesáti procenty. Vše ale ještě může změnit Ústavní soud. Stížnost na tento a další úsporné zákony k němu poslala sociální demokracie, které vadí, že poslanci zákony schvalovali ve stavu legislativní nouze.

V případě, že jste měli dostat za letošní rok příspěvek od státu ve výši 3 000 korun, na účet vám přijde jen 1 500. Může za to novela, kterou poslanci schválili na začátku listopadu. Novinka na přídavek státu za letošek uvalila padesátiprocentní daň, která má v rozpočtu uspořit šest miliard.

Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen

„Stát vysílá lidem v podstatě signál, že jejich zodpovědné chování lze stejně nějakými zákonnými prostředky obejít a nakonec je o peníze připravit.“

Omezení stavebního spoření (zdroj: ČT24)

„To je daň, která bude uplatněna. Žádná retroaktivita tam není,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek. Na příští roky stát snižuje podporu z 15 na 10 procent vkladu střadatelů, ti ale navíc nedostanou víc než dva tisíce.

Sociální demokraté ale novelu poslali k ústavnímu soudu. Zde napadají proces jejího schvalování. ČSSD přitom vadí i zpětné zdanění podpory za letošní rok. „O tom nebylo nic ve volebních programech stran a lidé se o tom dozvěděli ke svému překvapení až několik týdnů po volbách,“ vysvětluje úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.



Snížení státní podpory se už začíná projevovat – ke konci listopadu evidovaly stavební spořitelny výrazný úbytek zájmu. Každá registruje přibližně minus dvacet tisíc klientů oproti loňskému roku. Samy spořitelny vládní novelu označily za atentát.

Česko šetří
Zdroj: ČT24