ČNB vyměřila makléřům Capital Partners dvacetimilionovou pokutu

Praha – Česká národní banka vyměřila dvacetimilionovou pokutu společnosti Capital Partners za to, že v letech 2007 až 2009 porušovala povinnosti obchodníka s cennými papíry. Kvůli nekalým praktikám už Capital Partners v minulosti čelila hromadné žalobě svých zákazníků a problémy měla také v Maďarsku, kde jí tamní úřad pro dohled nad finančním trhem odebral licenci.

Podle ČNB zanedbala Capital Partners kontrolu investičních profilů zákazníků, které pro ni zjišťovali externí spolupracovníci. Investiční profily přitom opakovaně neodpovídaly skutečnosti. Navíc Capital Partners systematicky prováděla pokyny zákazníků v rozporu s jejich skutečným investičním profilem.

Firma se navíc provinila takzvaným nadměrným obchodováním, tedy uskutečňováním obchodů v takové frekvenci, která maximalizovala její příjem z poplatků za realizaci obchodů, ale současně neúměrně zvyšovala náklady zákazníků. Vytvářela také investiční doporučení, v rámci nichž neodlišovala fakta od výkladů, odhadů nebo názorů, uvedla ČNB.

Konec na burze

Capital Partners se koncem roku stahuje z pražské burzy. „Burze cenných papírů Praha byl dne 27. prosince 2010 doručen dopis společnosti Capital Partners s oznámením o ukončení členství na burze dle platných burzovních pravidel,“ informovala burza bez bližších podrobností na svých webových stránkách.

Na českém kapitálovém trhu působí Capital Partners od roku 1994 a poskytuje veškeré služby licencovaného obchodníka s cennými papíry. Firma měla nedávno problémy v Maďarsku, kde jí tamní úřad pro dohled nad finančním trhem odebral příslušnou licenci. Capital Partners podle úřadu porušovala pravidla obchodování, uváděla klienty v omyl, vedla agresivní prodejní kampaň a měla neprůhlednou síť obchodních agentů. Společnost kvůli tomu hodlala vést proti Maďarsku arbitráž za zmařenou investici.