S novým rokem si sáhneme hlouběji do kapsy

Praha - S příchodem nového roku nás čeká především zdražování. Víc si připlatíme například za vodu, elektřinu, někde taky za teplo a plyn. Hlouběji do kapes budou muset sáhnout i kuřáci a stoupne i mýto pro řidiče kamionů. Kromě všech zdražení vytáhneme z peněženky ještě povodňovou stokorunu, nižší bude i státní příspěvek na stavební spoření. Méně na výplatní pásce najdou politici, soudci a také zaměstnanci ve státní sféře. Navíc nastanou zmatky v lékárnách, kde stejné léky budou mít v prvních měsících různé nedoplatky v téže lékárně. Asi největší změny čekají řidiče, sice se nejedná o žádné zdražení, ale případné nesplnění zákonných požadavků by je mohlo vyjít pěkně draho.

Elektřina, plyn, teplo i voda – vše jde nahoru

Elektřina pro domácnost by měla podle Energetického regulačního úřadu vzrůst v průměru o 4,6 desetiny procenta. Připlatíte si i za plyn - RWE zvyšuje asi o 2,3 desetiny, naopak konkurenční E.ON zlevňuje. Obyvatele některých měst a krajů čekají i vyšší ceny za teplo. Zdražuje třeba Královéhradecký, Ústecký nebo Plzeňský kraj. Méně za teplo pak zaplatí na jižní Moravě a v hlavním městě. Dražší bude i voda - v Praze dokonce o skoro sedm procent.

Novinky roku 2011 (zdroj: ČT24)

Připlatit si budou muset i třeba kuřáci a pivaři

Přední výrobce tabákových výrobků v Česku - společnost Phillip Morris bude zdražovat o dvě až čtyři koruny za krabičku. K podobnému kroku se rozhodl i Plzeňský prazdroj. Ceny zvyšuje o dvě procenta, takže za půllitr piva bychom si mohli připlatit asi padesátník. Víc bude stát i tvrdý alkohol. S příchodem nového roku také zaplatí víc řidiči kamionů - mýtné se zvýší o čtvrtinu. Nákladní auta tak zaplatí v průměru pět korun za kilometr.

Končí deregulace nájmů a v lékárnách nastane zmatek

Další novinkou v roce 2011 je konec deregulace nájmů, která by měla zasáhnout na 400 tisíc bytů ve všech krajích. Od dnešního dne tak výše nájmu bude záležet jen na dohodě mezi nájemcem a nájemníkem. S koncem roku končí také platnost takzvaného Janotova balíčku, který snižoval úhrady léků pro pojišťovny. Pro pacienty tak budou první měsíce v lékárnách ve znamení zmatků. Některé nedoprodané léky budou mít levnější doplatky. Pacientovi se klidně může stát, že na předpis dostane dva sice úplně stejné preparáty, ale za různou cenu. „Tato změna ale nastane jenom u třetiny léčivých přípravků, tedy u léků, které ještě neprošly revizí úhrad ze zdravotního pojištění,“ tvrdí tisková mluvčí SÚKLu Veronika Petláková.

Naopak někteří pacienti si od ledna v lékárnách připlatí - a to právě u léků. Doplatky se zvýší například u preparátů na cukrovku nebo deprese. Tam klesnou úhrady zdravotní pojišťovny o 40 až 50 procent, a tím pádem se mohou zvýšit doplatky pro pacienty. Stejný osud čeká i léky, které během roku 2011 ještě revizí projdou, což je asi 3 000 variant léčivých přípravků. I u nich se nakonec doplatek pacientů může ještě zvýšit.

A co nás ještě čeká?

Daně - O sto korun méně najdeme už na první výplatní pásce. Peníze, které díky tomu stát získá, půjdou na likvidaci následků povodní a na financování protipovodňových opatření. S novým rokem se také začnou zdaňovat výsluhy vojákům - prezidentovi pak plat i paušální náhrada. Daň z renty odevzdá i bývalý prezident. Ruší se i daňová sleva pro firmy a podnikatele, kteří zaměstnávají postižené.

Stavební spoření - Státní podpora připsaná v příštím roce za ten letošní, bude zdaněna 50 procenty a v dalších letech se ještě sníží. O tomto zákoně ale ještě bude jednat Ústavní soud. 

Sociální oblast - Nemocenská se bude nově vyplácet po celou dobu nemoci ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu. Stát ji navíc bude proplácet namísto od 15. až od 22. dne. Zaměstnavatelé tak budou za své nemocné zaměstnance platit o týden navíc. Porodné se bude vyplácet jen za první narozené dítě a jen těm rodinám, které mají příjem nižší než násobek 2,4 desetiny životního minima. Vládní opatření také ruší sociální příspěvek a snižují peníze zdravotně postiženým. I o těchto nařízeních bude rozhodovat Ústavní soud.

Odměňování státních zaměstnanců - Soubor nařízení mění platové tarify, a to jak pro zaměstnance ve veřejné a státní sféře, tak i pro vojáky, policisty a nebo duchovní. Podle novely se například rozšiřuje okruh lidí, u kterých bude možné určovat výši mzdy nejen podle odsloužených let, ale také podle odvedené práce. Vláda navíc pošle na mzdy ve veřejném sektoru o deset procent míň než letos. Nižší částku na výplatní pásce budou mít i politici, soudci a státní zástupci, a to o pět procent.

Změny čekají i řidiče – nové řidičáky a nové autolékárničky

Nová autolékárnička přináší peníze výrobcům – od řidičů by měli vybrat více než dvě miliardy korun. Nová autolékárnička musí obsahovat kromě náplastí a obvazů taky resuscitační masku, speciální isotermickou fólii a leták o postupu při první pomoci. Je rovněž vybavena jakýmsi návodem, tou kartou, jak v případě potřeby pomoci. Kdo nebude novou lékárničku v autě mít, může dostat až dvoutisícovou pokutu. Stejný postih hrozí od nového roku i tomu, kdo nebude v autě vozit reflexní vestu.

Dálniční známky jsou v prodeji jak na čerpacích stanicích, tak na poštách. Jejich ceny se oproti loňsku nemění. Například roční stojí zase 1 200 korun.

Od Nového roku přestanou platit řidičské průkazy vydané v letech 1994 až 2000. Neplatný průkaz bude mít na začátku roku víc než 300 tisíc lidí, kteří si ho zapomněli nebo nestihli vyměnit. Stejně jako u autolékárničky - i tady hrozí řidiči dvoutisícová pokuta, policista ale může přestupek vyřešit i domluvou.