Kohout: Legislativa umožňuje v tendrech prát špinavé peníze

Praha - Podle člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Pavla Kohouta, který radu opouští, umožňuje česká legislativa praní špinavých peněz ve veřejných zakázkách. Kohout, jenž má ve vládní radě na starosti veřejné zakázky a důchodovou reformu, se takto vyjádřil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Zároveň dodal, že současný zákon o veřejných zakázkách umožňuje vítězství předem vybraného uchazeče.

„Ve skutečnosti existující zákon pro veřejné zakázky je vlastně zákonem pro praní špinavých peněz. Současný zákon umožňuje vybudovat veřejnou zakázku tak, aby vyhrál předem určený zájemce,“ uvedl Kohout.

Zákon o veřejných zakázkách má podle něj být novelizován tak, aby vytvořil soutěžní prostředí: „Dokáže eliminovat konkurenci, protože když se podíváte, jak je každé oznámení o veřejné zakázce strukturováno, tak vždycky je tam třeba určitá pasáž, která má název Kvalifikační kritéria. A u těch kvalifikačních kritérií, když to jenom maličko přeženu, tak si můžete třeba nadefinovat, že uchazeč musí mít v názvu tři písmena.“

MMR jako slabší článek

K činnosti NERVu Kohout prohlásil, že velkou pozornost práci rady věnují ministerstvo dopravy a ministerstvo vnitra. Naopak „pomalejší“ je komunikace s ministerstvem pro místní rozvoj.

NERV byl ustaven v lednu 2009 jako odborný poradní a konzultační orgán tehdejší Topolánkovy vlády. Trvalým úkolem rady bylo hledání a návrhy receptů směřujících k udržení a akceleraci ekonomického růstu Česka. Rada vznikla jako desetičlenná a její činnost řídil a koordinoval premiér. NERV svou dosavadní činnost ukončil v září 2009 a současná vláda Petra Nečase začátkem srpna činnost NERVu obnovila.