Podzim v evropském průmyslu: tam a zase zpátky

Brusel – Říjen přinesl evropskému průmyslu dobré zprávy nejen z hlediska vyrobené produkce, ale i z pohledu přílivu nových zakázek. V porovnání se zářím, kdy se objem nových zakázek v eurozóně propadl o 4,2 procenta, v říjnu zakázek přibylo o 1,4 procenta. V celé Evropské unii zakázky meziměsíčně stouply o 0,6 procenta po zářijovém propadu o 2,5 procenta.

Evropskému průmyslu pomáhá zejména příliv zakázek ze zahraničí. Domácí spotřebitelé zůstávají opatrní a příliš neutrácí. „Evropskou unii drží na nohou hlavně exportně orientovaná odvětví, což se týká především výroby investičního zboží, těžkého strojírenství díky vysoké poptávce v Asii. Ta odvětví, která zatím strádají ohledně zakázek, jsou odvětví orientovaná na domácí poptávku v eurozóně – především na zboží dlouhodobé spotřeby,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 hlavní ekonom ING Vojtěch Benda.

V brzké době by už ale mohla začít oživovat i doposud strádající odvětví. Po pěti letech totiž konečně začíná sílit poptávka německých spotřebitelů, což by mělo dát podnikům orientovaným na domácí trh nový výrobní impuls.

Nejvíce zakázek se hrne do Litvy

Průmyslové objednávky ovšem nesměřují do všech zemí rovnoměrně. Nejvíce jich v říjnu přibylo v Litvě, a to o celých 16 procent. S téměř desetiprocentním růstem následovalo Lotyšsko a po sérii propadů se k růstu (9,5 procenta) objemu nových zakázek vrátilo také Řecko.

Naopak největší úbytek zakázek v říjnu zaznamenalo Maďarsko (6,8 procenta) a Lucembursko, kde objem nově přijatých zakázek v porovnání se zářím klesl o 3,6 procenta.