Facebook a Goldman Sachs dráždí úřady dalšími investicemi

New York – Investiční banka Goldman Sachs hned na začátku roku do Facebooku nalila téměř půl miliardy dolarů. Teď ale Facebooku slibuje další investory. Svým klientům totiž nabízí podíly v hodnotě až 1,5 miliardy. Populárnímu serveru to ale může přidělat problémy. Jeho hospodaření totiž stále více láká americké úřady. Ty na Facebook tlačí, aby zveřejňoval více informací.

Makléři Goldman Sachs nabízejí svým klientům investice do rozjetého Facebooku za minimálně dva miliony dolarů. Za zprostředkování obchodu si ale banka říká o 4,5 procenta. Celá akce je jen fintou na úřady. Oficiálně totiž zůstane banka jediným investorem. „Je to problém. Vznikají tak takové hybridní společnosti, které nejsou ani veřejné, ani soukromé. Obchodují sice se svými akciemi, ale nejsou pod takovou kontrolou jako ty, co jsou na burze,“ vysvětluje háček Keith Bishop z právní kanceláře Allen Matkins.

Úřady zatím marně hledají způsob, jak na fígle obchodníků vyzrát. Soukromé firmy s více než pětistovkou investorů musejí zveřejňovat informace o svém hospodaření podobně jako na burze. Před rokem ale server úředníkům nahlásil, že jeho počet investorů se zastavil na čísle 499.

Hodnota Facebooku zůstává záhadou

Šéfredaktor serveru Tyinternety.cz Vojtěch Bednář:

„Všechny ty odhady, které vycházejí z nějakých minoritních obchodů na sekulárních trzích, nelze brát jako bernou minci, a dokud Facebook nevstoupí na burzu, tak tu cenu nebude znát nikdo.“

Facebook má podle současných odhadů hodnotu okolo padesáti miliard dolarů. Peníze v něm má kromě Goldman Sachs a ruské skupiny Digital Sky Technologies například i Microsoft. Proto nejspíš server se vstupem na burzu zatím váhá.

Sociální síť Facebooku se podle některých odborníků stává novým internetem. Po celém světě totiž už Facebook využívá půl miliardy uživatelů. Jen během novoročního víkendu si na své profily lidé nahráli přes 750 milionů fotek.