Trh s energií bude liberálnější, vláda schválila energetický zákon

Praha – Novela energetického zákona už má souhlas vlády. Nová pravidla přinesou větší ochranu spotřebitelům. Podle předsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josefa Fiřta totiž zjednoduší proces změn dodavatele energie a zvýší práva spotřebitelů v přístupu k informacím o cenách energií. Opatření také povede k liberalizaci energetického trhu a umožní začlenit takzvaný třetí energetický balíček Evropské unie do českého právního řádu.

Firmy se na novelu připravují už rok

Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt:

„Na unbundling přenosových soustav klade Evropská komise velký důraz.“

Novinkou bude oddělení plynárenských společností od provozovatele přenosové soustavy. Plynárenská skupina RWE již za tímto účelem počátkem loňského roku ze své dceřiné firmy RWE Transgas Net vytvořila Net4Gas, který provozuje páteřní síť plynovodů v České republice.  

Mateřská společnost si podle nových pravidel sice provozovatele přepravní soustavy ponechat ve svém vlastnictví může, výrazně jsou však omezena její vlastnická práva. Energetický balíček EU si od toho slibuje posílení hospodářské soutěže a větší bezpečnost dodávek. V případě provozovatele tuzemské elektrické soustavy ČEPS nebylo nutné mnoho měnit, jeho hlavním akcionářem je totiž stát.

Polepší si spotřebitel i regulační úřad

Zákazníci budou mít více informací o cenách a od smlouvy budou moci odstoupit při jejich zvyšování nebo při změně smluvních podmínek. Novela také posiluje pravomoci regulačního úřadu. Ten bude nově dohlížet na hospodářskou soutěž a monitorovat například nespravedlivé smluvní podmínky. Rozhodování spotřebitelských sporů se má podle Fiřta konat na jeho půdě.

Novela by měla na základě regulí Evropské unie vstoupit v platnost do začátku března. Podle Fiřta to však zřejmě bude o něco později.