Boty od New Balance prý hubnutí nepomáhají, zákazníci firmu žalují

Boston – Americká obuvní firma New Balance čelí skupinové žalobě kvůli lživé reklamě. Ta tvrdí, že její boty pomáhají spalovat více kalorií a zlepšovat zdraví. Někteří zákazníci ale změnu nepocítili a žádají náhradu převyšující pět milionů dolarů (téměř 94 milionů korun). Společnost New Balance žalobu zatím nijak nekomentovala. „Naše výrobky, které jsou na trzích už více než 100 let, jsou kvalitní,“ uvedla jen firma.

Obuv prý může způsobit zranění kolene

Zájemci si za „zázračné“ boty připlatí. Stojí totiž sto dolarů (tedy více než 1800 korun). Vyšší cena ale zdá se nikomu nevadí. Ve světě se totiž tento typ obuvi stal velkým hitem. Podobné boty vyrábí například i značka Reebok a Skechers.

Reportáž Terezy Machalové (zdroj: ČT24)

Pedikérka a kondiční specialistka Emily Splichal:

„Ty boty jsou skvělé, protože rozpohybují svaly, které hrají roli při udržení rovnováhy. Taky slouží jako prevence proti bolestem zad.“

Ne všichni ale mají stejný názor. Žaloba podaná v pondělí u soudu v Bostonu označuje reklamní tvrzení firmy, že její boty pomáhají aktivovat práci svalů, a tím zvyšovat množství spálených kalorií, za „nepravdivé, zavádějící a pravděpodobně klamající veřejnost“.

„Zákazníci zaplatili za nějaké zboží, ale pak zjistili, že si vlastně koupili něco jiného. Navíc kvůli balancování může nošení této obuvi přivodit zranění kotníku nebo kolene,“ tvrdí právnička Tina Wolfson.