Rok 2011 by mohl investorům vyhnat úsměv z tváře

New York/Praha - Akciové trhy se i přes dnešní kolísání vezou na vlně optimismu, například americké akcie od září posílily o 21 procent. Odborníci ale optimismus investorů často nechápou a zdůrazňují rizika, která na trzích přetrvávají. Jednu z největších hrozeb pro rok 2011 vidí v odsouvání problémů zadlužených zemí pomocí půjčených peněz. Investoři by proto neměli spoléhat jen na akcie – zvláště pokud hodlají investovat jen krátkodobě.

Býků, tedy optimistů, kteří spekulují na růst ceny a nakupují akcie, je v současnosti na trhu přes 50 procent. Díky tomu akciové indexy rostou. „Kombinace dobrých makroekonomických údajů, velkého množství likvidity a do značné míry i málo alternativ pro investory vedla k tomu, že druhá půlka loňského roku byla pro akciové trhy velmi pozitivní,“ uvedl makléř Patria Direct Petr Žabža.

Akcie nicméně i nadále zůstávají velice rizikovou investicí, která může stát drobné investory životní úspory. Peníze nalité na trh centrálními bankami ale hledají uplatnění, a tak velké fondy nakupují akcie i komodity. A drobní investoři jejich chování kopírují. „Po těch dvou letech, kdy v podstatě nejskloňovanější slovíčko bylo krize, tak v okamžiku, kdy ten akciový trh začíná vykazovat určité známky zlepšení, investoři nechtějí zůstat pozadu,“ připomněl Žabža.

Dlouhodobé investice do akcií ano, krátkodobé ne

Zvláště pokud ale investoři chtějí nechat peníze vydělávat jen krátkou dobu, měli by se nyní akciím vyhnout. Oborníci očekávají, že počasí na akciových trzích bude v následujících dnech plné turbulencí. „Po vypršení tzv. lednového efektu se do popředí vrátí problémy eurozóny. To, že v posledních týdnech o dluzích států neslyšíme tolik jako dřív, neznamená, že zázračně zmizely. Diskuze o udržitelnosti eurozóny se vrátí a s nimi i nervozita na finančních trzích. Krátkodobější investor se proto bude držet v nejbližších týdnech od akcií dál,“ radí ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Dlouhodobý investor se ale o své pozice bát nemusí. Podle Šichtařové by třeba index DJ STOXX mohl v následujících měsících odepsat až desetinu své hodnoty, ještě před koncem roku by ji ale měl získat zpět a nejspíš by mohl oproti stávajícím hodnotám ještě posílit.