Jankovský odráží kritiku: Zákon o veřejných zakázkách se rodí podle plánu

Praha – Příprava novely zákona o veřejných zakázkách pokračuje podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského bez problémů a efektivně. Šéf resortu se tak ohradil proti pochybnostem, které se objevily v médiích. Konkrétně šlo o výtky od členů Národní ekonomické rady vlády (NERV), kteří systém veřejných zakázek a práci na jeho novelizaci kritizovali.

Způsob přípravy zákona, který je základním kamenem vládní protikorupční strategie, zpochybnil ekonom Pavel Kohout. Ten právě kvůli situaci kolem zakázek NERV opouští. Ministerstvo podle něj nebralo návrhy rady dostatečně vážně a přípravu novely prodlužuje.

„Žádný návrh jsme nezamítli bez důkladného přezkoumání a hledání reálného naplnění daného ideového záměru,“ uvedl Jankovský. V případě NERVu prý jeho úřad zapracoval do návrhu novely 13 z 15 zaslaných návrhů, u Platformy pro veřejné zakázky bylo zapracováno 75 procent návrhů.

Premiér Petr Nečas minulý týden po schválení protikorupční strategie vlády řekl, že vláda chce zapracovat návrhy NERVu a Platformy pro transparentní veřejné zakázky do nové úpravy zákona. Příprava návrhu se má také zrychlit. Do meziresortního připomínkového řízení by podle Nečase měl jít do konce března. To dnes potvrdil také Jankovský. 

Kamil Jankovský:

„Paragrafové znění zákona o veřejných zakázkách bude dokončeno tak, aby v březnu tohoto roku šel zákon o veřejných zakázkách do meziresortního připomínkového řízení a následně do projednání ve vládě.“

„Některé změny musí mít oporu v dalších zákonných úpravách a opatřeních tak, aby byly opravdu účinné a nešlo jen o prázdné proklamace. Proto expertní komise ministra už nyní souběžně připravuje celý balíček navazujících návrhů,“ řekl šéf MMR.

Nižší limit pro malé zakázky nebo elektronizace

Ministerstvo souhlasí třeba s návrhem NERVu na snížení limitu pro zakázky malého rozsahu na milion korun a vytvoření speciálního typu zakázek se zjednodušeným zadávacím řízením v intervalu od 300 000 do jednoho milionu. „Musíme ale počítat s tím, že v tu chvíli bude daleko větší počet podání na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ÚOHS bude mít potřebu personálně posílit, aby tuto agendu zvládal,“ zdůraznil Jankovský.

Naopak příliš se ministerstvu nelíbí návrh na využití datových schránek pro správu zakázek. „Tento komunikační nástroj není svými parametry primárně vhodný. Protože však dlouhodobě prosazujeme elektronizaci procesu zadávání veřejných zakázek, navrhujeme vytvořit nástroj přesně pro tyto potřeby v rámci připravované Národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek,“ poznamenal dnes ministr.

Petr Jansa, Transparency International:

„Vláda, ministerstva mohou zveřejňovat mohou zveřejňovat dokumenty v plném rozsahu již dnes, nic jim v tom nebrání – to byla jedna z výtek NERVu, že vláda, která se nazývá protikorupční, nečiní praktické kroky možné přitom i beze změny zákona.“

Zásadně se představy ministerstva a NERVu rozcházejí v případě úpravy kvalifikačních předpokladů firem soutěžících o zakázky. Expertní rada navrhuje, aby místo složité sítě předpokladů stačilo jen čestné prohlášení o schopnosti uskutečnit zakázku a z případného nesplnění vyvodit odpovědnosti pro správní orgány firem, které by měly právní odpovědnost. Ministerstvo namísto toho navrhuje upravit výčet možných kvalifikačních předpokladů.

Návrh zřejmě podpoří i opozice

K chystané vládní novele zákona o veřejných zakázkách se staví vstřícně i opozice, která se prostřednictvím panelu expertů sama účastní její přípravy. „Koalice má 118 hlasů, opozici nepotřebuje, ale my jako opozice jsme připraveni a chceme se podílet na změně tohoto zákona,“ uvedl stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc.

ČSSD by v zákonu ráda viděla především povinné vypisování elektronických aukcí na veřejné zakázky. Slibuje si od něj snížení ceny projektu. „Doufám, že budou naše požadavky vyslyšeny, a tudíž budeme moct návrh zákona podpořit jako celek,“ dodal Tejc.

Veřejné zakázky
Zdroj: ČT24