Ekonom Kohout končí v NERVu a míří do dozorčí rady Českého aeroholdingu

Praha – Ekonom Pavel Kohout končí v Národní ekonomické radě vlády (NERV) a míří do dozorčí rady vznikajícího Českého aeroholdingu. Pro takovou funkci ho vybrala strana Věci veřejné, potvrdil ministr dopravy Vít Bárta (VV). Informaci přinesl deník Mladá fronta Dnes, kterému vše potvrdil i sám Kohout. Český aeroholding vznikne propojením pražského letiště a skupiny Českých aerolinií.

Pozice, do které Kohout nastoupí, bude placená. V dozorčí radě holdingu bude zasedat celkem dvanáct členů. Věci veřejné mají s Kohoutem ještě další úmysly. Chtějí, aby se stal jedním ze tří hlavních expertů pro důchodovou reformu. Jeho kolegy budou sociolog Pavel Rusý a prezident Komory daňových poradců Jiří Nekovář. Působnost Kohouta v NERVu naopak končí. Oznámil to na začátku ledna na svém blogu. Odchod odůvodnil nesouhlasem se způsobem přípravy zákona o veřejných zakázkách.

Ekonom Pavel Kohout:

„Přijal jsem to proto, že je to zajímavý typ práce a časově je to tak, že mi to nenabourá moji hlavní profesní činnost. Další věc je, že jsem kolem osmi let zhruba pracoval v oblasti analýzy podnikových financí, což je práce, která je ideální přípravou pro něco podobného, takže tam uplatním kvalifikaci, kterou mám už z minulých let.“

Telefonát ekonoma Pavla Kohouta (zdroj: ČT24)

Návrh na vznik holdingu bude hotov v průběhu ledna

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) má návrh na vznik aeroholdingu vládě předložit do 21. ledna. Náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal potvrdil, že již úřad poslal ministerstvu financí privatizační projekt. Na vznik holdingu se použije část majetku státního podniku Správa Letiště Praha ve výši 55 milionů korun.

Po vzniku Českého aeroholdingu má být navýšen základní kapitál této společnosti vložením majetkových účastí státu v ČSA a v Letišti Praha. Nejpozději do tří let pak má Kalousek navrhnout prodej aerolinek. Stát si od vytvoření holdingu slibuje zvýšení hodnoty jeho jednotlivých součástí. V konečné fázi má mít holding sedm dceřiných společností a vlastní kapitál ve výši téměř 30 miliard korun.

České aerolinie
Zdroj: ČT24