Chudé země tahouny světového růstu

Washington – Globální ekonomika v roce 2011 zpomalí. Světový hrubý domácí produkt vzroste pouze o 3,3 procenta oproti 3,9 procenta v roce 2010. Podle prognózy Světové banky ji navíc potáhnou především rozvojové země jako Čína a Indie. Ty porostou v porovnání se zbytkem světa v průměru téměř dvojnásobně – 6procentním tempem. Banka to vysvětluje tím, že rozvojové země vyšly z finanční a hospodářské krize relativně nepoškozeny, což se nedá říct o vyspělých západních zemích.

Ani šestiprocentní růst rozvojových ekonomik nedokáže snížit nezaměstnanost v zemích, které nejvíce zasáhla krize. Globální hospodářství se tak v roce 2011 bude muset vypořádat s vážnými úskalími. Jedním z nich je třeba dluhová krize eurozóny, která nutí země unie pumpovat do slabých členů velké sumy kapitálu.

Bankovní sektor v Evropě zůstává slabý, nezaměstnanost vysoká a dluhy domácností i vlád také nijak závratně neklesají. „Přetrvávající problémy finančního sektoru v některých bohatých zemích stále ohrožují růst,“ varoval hlavní ekonom Světové banky Justin Yifu s tím, že si řešení tohoto problému žádá rychlou politickou akci.

Světová banka

„Jestliže finanční krize byla stresovým testem pro rozvíjející se ekonomiky, pak skrze ni prošly se vztyčenými vlajkami.“

Přetrvávající problémy bohatých zemí podle Světové banky povedou ke značným rozdílům v růstu světových ekonomik. Zatímco rozvinutý svět poroste podle prognózy pouze 2,4procentním tempem, čínské hospodářství si polepší o 8,7 procenta a indické o 8,5 procenta.

Vrásky si Světová banka dělá také kvůli růstu cen komodit a energií. Pokud se ho nepodaří zastavit, mohl by se vyhrotit problém světové chudoby. Banka v tomto ohledu upozorňuje na podobnost současného dění se situací na trhu potravin z roku 2008 – těsně před propuknutím finanční krize.